Nyitókép forrása: irozhlas.cz

 

A lengyel törvényhozás alsóháza szombaton elfogadta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a 60 évnél idősebbek és a karanténban lévők számára, hogy postai úton adják le szavazatukat a május 10-én esedékes elnökválasztáson.

 

A kritikusok azért bírálják a törvényt, mert az Alkotmánybíróság egy korábbi döntése alapján a választások előtti fél évben már nem változtatható meg a választási törvényt. A rendkívüli helyzetre való tekintettel azonban a lengyel honatyák  mégis rábólintottak a törvényre.

 

A helyzetet bonyolítja, hogy a felmérések szerint a lakosság 72 százaléka inkább a választások elhalasztása mellett foglal állást (a felmérés 1100 személy telefonos megkérdezése alapján végezték a 38 milliós országban).

 hirdetes_400x285  

 

A törvényt második olvasatra a lengyel szenátus még visszadobhatja – a felsőházban az ellenzék van többségben – ám a kormánypárt által uralt alsóház valószínűleg újra megszavazná a törvényt.

 

Lengyelországban 1400 megerősített esetről tudni, a halálos áldozatok száma eddig 16. A koronavírus elleni intézkedések keretében betiltották a tömegrendezvényeket és csoportos alkalmakat, kivéve, ha családtagokról van szó. A határokon visszaállították a ellenőrzéseket, a külföldiek pedig nem léphetnek be Lengyelországba.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!