Nyitókép forrása: straitstimes.com

 

Spanyolországban jelenleg 72 ezernél is több fertőzés történt a koronavírus járvány kirobbanása óta, a halálesetek száma már több mint 5600, szombaton is rekordszámú napi halálozási statisztikát közöltek (832).

 

Egy héttel ezelőtt még attól volt hangos a sajtó, hogy a spanyolok bérbe adják kutyáikat a kijárási korlátozással szemben alibit kereső társaiknak. Ma már azonban általános a felháborodás, amiért Pedro Sanchez szocdem kormánya nem vezetett be időben jóval szigorúbb intézkedéseket.

 

Tény hogy a politikusok túl könnyelműek voltak és az olaszokhoz hasonlóan nem vállalták be a népszerűtlen korlátozó intézkedéseket (megjegyezzük, hogy Sanchez kormány két előrehozott választás után is másodszori nekifutásra tudott megalakulni, tehát a belpolitikai helyzet rendkívül bizonytalan Spanyolországban).

 hirdetes_300x300  

 

A járvány kiteljesedésének kronológiája

 

A Hosodárske Noviny beszámolója arra is kitér, hogy a politikusok – de nyilván a hétköznapi polgárok is – úgy hitték, Olaszország messze van. Nos, nem volt elég messze, és a kór terjedésének visszakövetése látványos hibákat fedett fel.

 

Február 19-én Milánóban Bajnokok Ligája mérkőzés zajlott az olasz Atalanta Bergamo és a spanyol Valencia csapata között. Az előbbit 40 ezer, az utóbbit 2500 szurkoló bíztatta. Ez a maroknyinak mondható szurkolócsapat volt végül az, amely hazavitte Olaszországból a kórt.

 

Mindeközben a spanyol kormányzat teljesen tétlen maradt. Mintha csak a földrajzi távolságban bíztak volna. Ez a mai globalizált világban azért elég nagy naivitásra vall, de tegyük hozzá, hogy egy bizonytalan többséggel kormányzó kabinet számára a népszerűtlen korlátozó intézkedések akár újabb bukást is jelenthetett volna.

 

Február 26-án megjelentek az első koronavírusos esetek a Kanári-szigeteken és Mallorcán. Mindkettő spanyol fennhatóság alá esik. A kormány továbbra sem hozta meg szükséges döntéseket. Március 8-án, a nemzetközi nőnapon spanyol feministák hatalmas, 120 ezer fős tüntetést szerveztek meg. A kormány javasolta ugyan a megmozdulás elhalasztását, de kényszeríteni senkit sem mert – számos aktív politikushölgy is részt vett az akción.

 

A szokatlanul meleg koratavaszi időjárás is rásegített a a járvány kibontakozására. A meleg időben megteltek a városok parkjai, játszóterei.

 

Későn jött intézkedések és a déli lezserség

 

Egy héttel később aztán brutálisan megugrott a megbetegedések száma, és a politikusok között is akadtak pozitívan tesztelt személyek, például az esélyegyenlőségi miniszterasszony, Irene Montero személyében.

 

Ekkor kapott fejéhez a Sanchez-kormány. Bezáratta az iskolákat, kijárási tilalmat rendelt el, az utcákon megjelent a hadsereg a korlátozások betartatására. De már késő volt, a lappangás ideje alatt is terjedő kór már elszabadult.

 

A helyzetet tovább bonyolította, hogy a kormányzatnak semmilyen vészforgatókönyve nem volt kidolgozva a járvány kezelésére. Kíméletlenül megmutatkozott a spanyol egészségügyi rendszer gyengesége, nem volt elég ágy, felszerelés, védőruházat, személyzet (a spanyol egészségügy elépülése a 2011-es európai hitelválságkor indult meg).

 

A spanyolok a fertőzöttek számának meredek emelkedése ellenére napi négyszáz főnél több embert kezdetben nem is tudtak tesztelni. Ez hamis adatokat és hamis reményt eredményezett.

 

Mivel a  kormányzat egyik napról a másikra próbált kemény intézkedéseket bevezetni, a járványról szóló híreket eddig lezserül figyelő lakosság – a déli államok temperamentumához méltón – megpróbálta a korlátozásokat elbliccelni. Nem puszta felelőtlenségből, hanem a korábbi hetek téves tapasztalataiból fakadó hamis derűlátás miatt.

 

Így jutott el Spanyolország oda, hogy minden bizonnyal az olasz forgatókönyv valósul meg nála is a következő hetekben. Egyetlen előnye, hogy a járvány lefolyásának kezeléséhez már tanulhat az olaszoktól – ha a megelőzésben kudarcot is vallott.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.