Nyitókép forrása: miss.at

 

A jelek szerint Európában elsőként az osztrákok fogják enyhíteni a közegészségügyi intézkedéseket. Eredetileg minden korlátozás árpilis végéig lett volna hatályban, ráadásul Sebastian Kurz kancellár a minap kijelentette, hogy a lakosság mozgását bizonyos fokig mindaddig szabályozni fogják, míg nem készül el a SARS-Cov-2 elleni vakcina.

 

Hétfőre virradóra azonban megváltozott a helyzet. A legfrissebb hírek szerint a húsvéti ünnepek után több lazítást is bevezetnek a hatóságok. Például kinyithatnak a kisebb boltok és a 400 négyzetméter alapterületnél nem nagyobb üzlethelyiségek. A bevásárlóközpontok, fodrászatok és hasonló „kockázatosabb” egységek május 1-jével kapnak engedélyt működésük folytatására.

 

Sebastian Kurz kancellár azonban mindezt attól tette függővé, hogy mennyire lesz fegyelmezett a lakosság a húsvéti ünnepek alatt. A véleménye ugyanis azonos Igor Matovič szlovák kormányfőével: húsvét ide vagy oda, mindenki maradjon otthon, és ne hozzátartozóival, barátaival akarjon ünnepelni.

 hirdetes_810x300  

 

Egyelőre a tömegrendezvényeket június végéig tilos megrendezni, és továbbra is bizonytalan a nyári rendezvények sorsa.

 

Az osztrák kormány aktuális álláspontja szerint a diákok május közepéig maradnak otthon, de az érettségiket és a szakvizsgákat nem halasztják el. Az egyetemisták a nyári szemeszter végéig nyilván nem mehetnek be az egyetemek épületeibe.

 

Nagyon úgy néz ki, hogy hamarosan Ausztriában is szigorítanak a maszkviselés szabályain. Jelenleg csak az üzletekben, vásárláskor kötelező maszkot hordaniuk, a kormány most azt fontolgatja, hogy Szlovákiához hasonlóan az embereknek legyen kötelező maszkot viselni mindig, ha nem otthon tartózkodnak.

 

Ausztriában a mai napig összese 12 162 fertőzött van, a legtöbb Tirolban. A COVID-19 halálos áldozatainak száma nyugati szomszédunknál 220.

 

Ausztriát ugyanazok a tényezők hajtják az enyhítés felé, mint Szlovákiát. Egy elhúzódó koronavírus-járvány esetén a bécsi jegybank elemzői szerint az osztrák GDP idén legalább 4,4 százalékkal esne vissza. A költségvetési hiány a hatalmas gazdasági károk miatt a GDP 5,4 százalékára rúgna. Ez egyébként bőven túllépi a maastrichti feltételeket, márpedig Ausztria tagja a „Fukar Négyek” európai csoportnak. Ezek az országok más tagállamokat előszeretettel bírálnak magas államadósságuk és hiánycéljaik miatt.

 

Ausztriában minden héten 2,1 milliárd eurós kárt okoznak a koronavírus miatti, kényszerű korlátozások.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.