Nyitókép: euronews

 

Rendkívüli televíziós beszédet intézett a britekhez II. Erzsébet királynő a koronavírus járvány miatt. A brit nemzet legyőzi az új koronavírus okozta járványt, ha megőrzi egységét és elszántságát, hangsúlyozta az uralkodó.

 

Rövid üzenetének elején köszönetet mondott a brit egészségügy (NHS) és az ellátási rendszerek dolgozóinak. Azokat is méltatta II. Erzsébet, akik otthon maradnak, és izolációval segítik a járvány megfékezését.

A királynő a brit nép által a II. világháború idején tanúsított ellenálláshoz és kitartáshoz mérte a jelenlegi helyzetben szükséges magatartást.

 

 hirdetes_810x300  

 

II. Erzsébet úgy fogalmazott: jóllehet a nemzetre várnak még megpróbáltatások, de

 

„visszatérnek majd a szebb napok, ismét a barátainkkal lehetünk, újból a családunkkal lehetünk, megint találkozunk egymással”.

 

Az uralkodó ez utóbbi kitétele (we will meet again) egyenes idézet a II. világháború egyik legnépszerűbb, We’ll Meet Again című, a háború előestéjén született hazafias dalból, amit Vera Lynn énekelt.

 

A 103 éves Vera Lynn, akit a királynő négy éve a brit becsületrend, az Order of the Companions of Honour tagjává avatott, a II. világháború idején élő nemzeti intézménnyé vált Nagy-Britanniában: hol édes-bús, hol lelkesítő dalaival brit és szövetséges katonák millióiban tartotta a lelket.

 

A 93 éves királynő  eddigi 68 éves uralkodása alatt csak három alkalommal szólt  eddig ilyen formában a nemzethez. Édesanyja, az anyakirálynő 2002-es halála után, 1997-ben, Diana hercegnő temetése előtt, illetve 1991-ben, a Perzsa-öbölbeli első háború idején.

 

Euronews/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.