Nyitókép: AP

 

Az Európai Unió Romániából és Norvégiából érkezett orvosok és ápolók csoportját helyezte át a koronavírus-járvány által leginkább érintett olaszországi Milánóba és Bergamóba, hogy segítsék a járvány elleni küzdelemben részt vevő olasz orvosokat – jelentette be Janez Lenarcic válságkezelésért felelős uniós biztos Brüsszelben.

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt mondta: azok az ápolók és orvosok, akik elhagyták otthonaikat, hogy más tagállamban tevékenykedő kollégáiknak segítsenek, az európai szolidaritás valódi arcai. Az uniós bizottság mindent megtesz, hogy segítse Olaszországot és valamennyi tagállamot a szükséghelyzetben – tette hozzá.

 

 hirdetes_300x300  

Lenarcic tájékoztatójában kiemelte, hogy az EU vészhelyzeti reagálási koordinációs központja a nap 24 órájában, az összes tagállammal együttműködik annak biztosítására, hogy a segítség oda kerüljön, ahol leginkább szükség van rá.

 

A szlovén biztos elmondta azt is, az EU a koronavírusra való reagálás központi elemének tekinti a nemzetközi együttműködést. Ennek jegyében hétfő este megérkezett Olaszországba a Kína által az Európai Uniónak felajánlott védőeszköz-adomány is. A kínai repülőgéppel kétmillió szájmaszk, 200 ezer N95-es védőmaszk és 50 ezer tesztkészlet érkezett Olaszországba.

 

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint februárban több mint 56 tonnányi felszerelés – védőruházat, fertőtlenítőszer és orvosi maszk – érkezett Kínába, melyet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül Franciaország, Németország, Olaszország, Lettország, Észtország, Ausztria, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Szlovénia biztosított.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!