Nyitókép: Aktuality.sk

 

„Amennyiben a mi kormányunk a szlovákokéhoz hasonló óvintézkedéseket fogadott volna el, akkor Spanyolországban most másképpen festene a helyzet“ – mondta az Aktuality.sk-nak a Madridban élő Daniel.

 

Spanyolország fővárosában egyik napról a másikra alapjaiban változott meg az élet, ugyanis Madrid egyike a koronavírus által leginkább sújtott városoknak.

 

 hirdetes_810x300  

A Madridban élő Daniel arról mesélt, hogy miként változott meg a város a járvány idején, hogyan viselik a helyiek a kötelező izolációt, miért tekintenek hősökként az egészségügyi dolgozókra és hogyan menekül el a valóságból naponta több száz ember az esti tapsolásnak köszönhetően.

 

A spanyol férfi elmondása szerint azután, hogy a kormány bevezetett a kötelező izolációt, minden megváltozott. A férfi egyúttal a spanyol kormányt kritizálja azért, amiért nem vezetett be akkor és olyan rendelkezéseket, mint a szlovákok.

 

A kormány későn kezdett el cselekedni

 

Daniel szerint a spanyol kormány csődöt mondott. A helyzetre ugyanis akkor kezdett el reagálni, amikor az már kritikus volt. A spanyol férfi elsősorban azt veti a kormány szemére, hogy nem ellenőrizte az elejétől kezdve az Olaszországból érkező embereket, és nem akadályozta meg a tömeges rendezvények megtartását.

 

„Az emberek csak élelmiszerüzletbe és gyógyszertárba mehetnek, a sétákkal fel kellett hagyniuk. Emellett hozzászoktak ahhoz, hogy az utcán megállítja őket a rendőr, akinek magyarázatot kell adniuk arra, hogy mit csináltak kint. Bevásárolni csak akkor mehetünk, ha a legszükségesebb dolgokra van szükségünk. Ha csak azért mennénk ki boltba, hogy alkoholt vegyünk, az meg van tiltva“

 

– mondta Daniel, majd hozzátette: a kijárási tilalmat a rendőrök felügyelik, akik a városban köröznek, megállítják az embereket és azt ellenőrzik, hogy nem sértették-e a meg a rendelkezést.

 

„Ha a járőröző rendőrök meglátnak valakit az utcán, elkérik a személyi igazolványát, és megkérdezik tőle, hogy hova megy, vagy honnan jön. Továbbá megkérdezik, hogy az illető hol lakik, és ha kiderül, hogy komolyabb ok nélkül messzebb járt az otthonától, akkor bírságot kap, ami 1000 eurónál kezdődik, de nagyobb büntetést is kiróhatnak“.

 

A gazdasági válságtól ugyanúgy félnek, mint a vírustól

 

Daniel elmondása szerint a fővárosi kórházak olyan telítettek, hogy a kormány rendelkezése szerint a betegeket már olyan távolabbi intézményekbe szállítják, ahol kevesebb a páciens.

 

A munkával kapcsolatban úgy nyilatkozott, otthonról dolgoznak, de nagyon sok olyan ismerőse van, aki nem dolgozik.

 

„A munkaadójuk a járvány idejére felfüggesztette a munkaviszonyukat, így a madridiak többsége elveszítette a munkáját“

 

– magyarázta, majd hozzátette: az emberek a gazdasági válságtól gyanúgy félnek mint attól, hogy megfertőződnek.

 

Menekülés a valóságból

 

Az orvosok és az egészségügyi alkalmazottak mindent megtesznek azért, hogy a lehető legtöbb embert megmentsék, de valószínűleg arról nem tudnak, hogy más módon is segítenek nekik. Az egészségügyi dolgozók megtapsolása ugyanis több száz ember számára a valóságból való elmenekülést jelenti.

 

 „Az utóbbi két hétben minden este kint voltunk az erkélyen. Nyolckor találkoztunk, az erkélyekről és az ablakokból megszólal a zene, az emberek pedig elkezdenek énekelni. Ilyenkor megpróbálunk kikapcsolni és nem gondolni arra a sok rosszra, ami történik. Egy órán keresztül szórakozunk és nemcsak az egészségügyi dolgozókat támogatjuk vele, de egymást is“

 

– zárta le Daniel.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!