Nyitókép forrása: en24.news

 

Az uniós tagállamok pénzügyminiszterinek sikerült megállapodniuk a koronavírus gazdasági hatásainak kezelésére létrehozott 540 milliárd eurós alapról. Várhatóan a jövő héten a tagállamok ratifikálhatják a törvényt.

 

Hivatalosan már csak az anyagi terhek elosztása miatt egymásnak feszülő déli és északi tagállamok egy-egy képviselő országa nem tudott megegyezésre jutni a között támogatási alap kérdésében. Olaszország könnyű feltételek mellett akart uniós mentőövet, a hollandok ellenben nem akartak olcsó kamatra pénzt adni a délieknek az Európai Stabilitási Mechanizmus 200 milliárd eurós keretéből.

 

Európa számára a jelenlegi döntés nem csak a pénz elosztása miatt jelentett nagy lépést, hanem mert a koronavírus-járvány kitörése óta a legsúlyosabb uniós válsággal kerültek szembe a tagállamok. Először megszűnt a tagállamok egymás iránti szolidaritása, mikor Németország és Csehország betiltotta az egészségügyi eszközök kivitelét.

 hirdetes_810x300  

 

Mit jelentenek a korlátozó intézkedések havonta a számok nyelvén? Milliárdokat – mínuszban…

 

Olasz nehézségek

 

Nem sokkal később pedig az uniós pénzügyminiszterek nem voltak képesek egyezséget tető alá hozni a bajba jutott tagállamok megsegítéséről. A probléma ugyanaz volt, mint a görög válság idején: az északi tagállamok, élükön Németországon azt kérdezték, hogy miért kellene a jellemzően rosszul gazdálkodó délieket folyton olcsó kamatra megmenteniük saját adófizetőik terhére.

 

Nem véletlenül mondta Angela Merkel német kancellár, hogy a koronavírus a legnagyobb csapás Európára a második világháború óta. Olyan nézeteltéréseket hozott a felszínre, amelyek évekig köztudatban lesznek. Az európai támogatási alap körüli huzavona hírére Matteo Salvini volt olasz belügyminiszter, Olaszország legnépszerűbb pártjának vezetője már azt fejtegette a facebookon és a twitteren, hogy a járvány lecsillapodása után fontolóra kell venni az olasz EU-tagságot.

 

Ez egyébként is évek óta téma az olaszoknál, akiknek államadóssága idén a GDP 135 százalékáról nagy valószínűséggel 150-160 százalékra fog emelkedni, ami külső beavatkozás nélkül egyértelműen államcsődöt jelentene – ami, megjegyezzük, magával rántana a németeket és a hollandokat is… A német exportorientált pénzügyi politika miatt mesterségesen drágán tartott euró pedig nehezíti az olasz gazdaság helyzetét.

 

Brutális, ami a tengerentúlon történik: hetente több millióan veszítik el állásukat az USA-ban

 

Száz éve nem látott válság jön

 

A világ egyébként már most az 1930-as évek nagy világválságához hasonló forgatókönyvekre készül. Az USA-ban mindössze három hét leforgása alatt 17 millió ember vesztette el állását, a foglakoztatás 10 százalékkal csökkent, és nem tudni, mennyivel és mennyire fognak mérséklődni ezek a brutális számok. A FED előrejelzése szerint nem kizárt a 32 százalékos munkanélküliségi ráta és az 52 milliónyi állástalan.

 

A Nemzetközi Valutaalap elnöke, Kristalina Georgieva csütörtökön kijelentette, hogy „a Nagy Világválság óta nem tapasztalhattunk olyan visszaesést, mint most”, arra figyelmeztetve, hogy az eddig elfogadott 7300 milliárd eurós (az EU új csomagjával együtt 7840 milliárd eurós) gazdasági segély közel sem elég a válság kezelésére.

 

A minden év elején globális szegénységi statisztikákat közlő Oxfam szerint a most kibontakozó világálság félmilliárd embert taszít majd a szegénységi küszöb alá.

 

A németek 2-3 százalékos recesszióra, Szlovákia 3-9 százalékosra visszaesésre, a franciák 6 százalékos zuhanásra számítanak az idei évre. Egyedül a németek számítanak arra, hogy a jövő évben sikerül pozitív gazdasági számokat produkálni. Nem csoda, hatalmas, 1600 milliárd eurónyi keretből tervezik megmenteni saját vállalakozóikat. Más országok mozgástere természetesen ennél jóval korlátozottabb.

 

Ronald Ižip: Így segít Németországnak a válság Európa meghódításában

 

Koronavírus: 6,1 százalékos szlovák gazdasági visszaesés várható

 

EU-Koronavírus – 0:2 – Az Eurócsoport nem tudott megállapodni, egyelőre nincs félbilliós mentőcsomag

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!