Nyitókép: twitter.com/archív

 

Donald Trump katasztrófa sújtotta területté nyilvánította az Egyesült Államok valamennyi tagállamát, közben Kínában öt hete nem látott szintre nőtt az új fertőzöttek száma. Európa sem áll túl jól – Magyarországon 10 beteg elhunyt, Ukrajnában gyorsul a fertőzés üteme és a Nyugat-Balkánon is folyamatosan nő a fertőzöttek száma – Nemzetközi körkép:

 

Meghalt 10 beteg és 1458-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

 

Meghalt 10 újabb beteg, és 48-cal 1458-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – közölték a koronavirus.gov.hu-n hétfő reggel. Azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, és meghalt újabb 10 idős, krónikus beteg. Ezzel 109-re emelkedett az elhunytak száma.

 

 hirdetes_400x285  

Az oldal adatai szerint 120-an már gyógyultan távoztak a kórházból. Jelenleg 15 333-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 34 819. Azt is kiemelték, hogy a Pesti úti idősek otthonában eddig 198 igazolt koronavírus-fertőzött van, és nyolcan elhunytak.

 

Kitértek arra is, hogy a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, aki fertőzhet.

 

A tömeges fertőzés lassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők és aki teheti, maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat, amelyeket a kormány határozatlan időre meghosszabbított. Különösen a budapestieket kérik, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

 

Koronavírus: 27 új beteget regisztráltak Szlovákiában

 

Több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek száma Kínában

 

Több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek napi száma Kínában, ahol szigorú korlátozásokkal és óvintézkedésekkel igyekeznek kivédeni a koronavírus-járvány második hullámának kialakulását. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfői közlése szerint az ország szárazföldi részén vasárnap 108 újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel.

 

Közülük 98-an külföldön fertőződtek meg, és ez után utaztak be Kínába. A betegség tüneteit mutató fertőzöttek napi adata ezzel a legmagasabb volt március 6-a óta, amikor 143 új esetet regisztráltak. Vasárnap további 61 panaszmentes vírushordozót azonosítottak.

 

Peking a külföldről behurcolt nagyszámú eset visszaszorítására március 28-ától átmenetileg megtiltotta a külföldiek belépését az országba, jóllehet a beérkező fertőzöttek jelentős része a tiltást megelőzően is kínai állampolgár volt. Néhány nappal később a külföldi diplomatákat is arra kérték, hogy május 15-e előtt ne utazzanak vissza Kínába.

 

Ilyen a kijárási tilalom faluhelyen

 

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

 

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este Donald Trump elnök. Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. „Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban” – tette hozzá.

 

Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700  fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is.

 

A gazdagok sem ússzák meg a válságot: tízmilliárdok tűntek el a süllyesztőben – fejenként

 

Továbbra is gyorsul a fertőzés terjedésének üteme Ukrajnában

 

Az elmúlt napokban Ukrajnában gyorsult a koronavírus-fertőzés terjedésének üteme: hétfőre egy nap alatt az igazolt fertőzött száma 325 új esettel 3102-re, a betegségben elhunytak száma tíz újabb halálos áldozattal 93-ra nőtt – közölte az egészségügyi minisztérium.

 

A betegségből eddig 97-en gyógyultak fel. Az újonnan igazolt fertőzöttek között 12 gyermek és 85 egészségügyi dolgozó is van. Az elmúlt napon 77-en kerültek kórházba – köztük egy gyermek és 7 egészségügyi dolgozó -, három beteget kellett lélegeztetőgépre tenni. Jelenleg 2,5-3 ezer közötti tesztet végeznek el naponta. A nemrég bevezetett új protokoll szerint minden tüdőgyulladásos beteget tesztelnek koronavírus-fertőzésre.

 

Húsvétvasárnapi kijárási tilalom – nem csak az egyenruhás rendőr állíthat meg az utakon

 

Közben az ukrán sajtó arról számolt be, hogy előző nap több városban – megsértve a legfeljebb tíz főben maximált karanténkorlátozást – nagyobb tömegek gyűltek össze a templomok előtt az ilyenkor hagyományos fűzfaágszentelésre. Az emberek zsúfoltan álltak, nem tartottak egymás között kellő távolságot, és többen nem viseltek arcmaszkot sem.

 

A szertartásokat a legtöbb helyen az egyházegyesítés után is Moszkvához hű ukrán ortodox egyházi „szárny” papjai végezték. Templomok előtti gyülekezésekről érkeztek képek és videofelvételek főként a nyugati országrészből, Csernyivci megyéből – ahol a főváros után a legtöbb a fertőzött -, Rivnéből és Luckból, valamint a dél-ukrajnai Odesszából is.

 

Így néz ki a húsvéti mozgáskorlátozás a gyakorlatban: a pozsonyi nyugdíjasok szájmaszk nélkül csoportosan sütkéreznek

 

Csehországban nem enyhítenek a korlátozásokon, ha lazul a fegyelem

 

Csehországban a kormány nem fog tovább enyhíteni a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokon, ha a húsvéti ünnepek alatt meglazult fegyelem következtében újra emelkedik a napi fertőzésszám, s eléri a 400-at – jelentette ki Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vasárnap a közszolgálati televízióban.

 

„Amennyiben a növekmény megközelíti a négyszázat, logikus, hogy további enyhítésekkel számolni nem lehet”

 

– szögezte le Prymula kérdésre válaszolva. Az egészségügyi minisztérium honlapján megjelent kimutatás szerint a fertőzöttek száma hétfő reggel 5991-re emelkedett, ami azt jelenti, hogy húsvétvasárnap Csehországban csak 89-cel emelkedett az új koronavírussal fertőzöttek száma.

 

A katonaság lezár öt romatelepet több tucat koronavírusos cigánnyal

 

A cseh közszolgálati televízió vasárnap esti híradójában sugárzott hosszabb riportot arról, hogy a szép, napos idő következtében a hétvégén nagyon sokan kirándultak, és számos helyen nem tartották be a gyülekezéseket tiltó kormányrendeletet.

 

„Ha a szabályok be nem tartása következtében az ünnepek után újra jelentősebben nőni fog a fertőzöttek száma, akkor az visszalépés lesz, s nem lesz lehetőség a korlátozások lazítására”

 

– mondta Jan Hamáček belügyminiszter, az országos válságstáb elnöke a televíziónak.

 

Egy pozsonyi nő nem tartotta be a karantént, két évnyi szabadságvesztésre ítélhetik

 

Továbbra sem csökken a fertőzöttek száma a Nyugat-Balkánon

 

Továbbra is folyamatosan nő a fertőzöttek száma a nyugat-balkáni országokban, az exponenciális vagy robbanásszerű növekedés azonban elmaradt, ami az illetékesek szerint jó hír a térség számára.

 

Észak-Macedóniában 760-ról 828-ra nőtt a fertőzöttek száma az utóbbi 24 órában, a járvány kitörése óta 34 halálesetet regisztráltak a fertőzéssel összefüggésben. Az egészségügyi miniszter bejelentette: a kormány hétfőn dönt arról, hogy az ortodox húsvétra teljes hétvégi kijárási tilalmat vezessen be. Ez azt jelenti, hogy péntek délutántól jövő kedd reggelig mindenkinek tilos lenne az utcára lépni. Hozzátette, az intézkedés a következő hétvégéken is érvényben maradhat, ha szükség lesz rá. Mint mondta, a járvány április végén tetőzhet az országban, azután enyhíthetnek az intézkedések szigorán.

 

Koronavírus: Vesztegzár alá került az egyik bazini idősek otthona

 

Szerbiában is hasonló intézkedésekre lehet számítani a pravoszláv húsvét alkalmából. Erről azonban még nem érkezett hivatalos bejelentés. A mostani hétvégén már teljes kijárási tilalom volt érvényben péntek 17 óra és hétfő reggel 5 óra között. Várhatóan a következő hétvégén is hasonló vagy szigorúbb intézkedés várható. Vasárnapról hétfőre 3380-ról 3630-ra nőtt az igazolt fertőzöttek, és 74-ről 80-ra a Covid-19 betegség következtében elhunytak száma.

 

Montenegróban kilenccel, 263-ról 272-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma hétfőre. Három halálos áldozata van a Covid-19 betegségnek. A pénzügyminiszter bejelentette, hogy a járványt követő gazdasági mentőintézkedések miatt újra kell tárgyalni az idei évi költségvetési tervet, az átütemezésről májusban vagy júniusban dönthetnek.

 

Miroslav Hlivák, a Közbeszerzési Hivatal elnöke: Ne hasonlítsátok a koronavírust az influenzához, az én testem már hetek óta küzd vele

 

Koszovóban egy nap alatt 283-ról 362-re nőtt a SARS-CoV-2 vírus fertőzöttjeinek a száma. A kormány közölte, hogy ezentúl az egészségügyi minisztérium – a többi tárcával folytatott tárgyalások után – hozza meg az elővigyázatossági intézkedéseket. A kormány ezt azt követően jelentette be, hogy az alkotmánybíróság úgy ítélte meg, Albin Kurti távozó miniszterelnök kabinetje alkotmányellenesen döntött a kijárási tilalom bevezetéséről.

 

Bosznia-Hercegovinában a járvány kezdete óta 60 százalékkal visszaesett az autópályák forgalma – közölték az illetékesek. A nyugat-balkáni országban egy nap alatt 946-ról 1014-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Eddig 39-en haltak bele a betegség szövődményeibe.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!