Mihály
  • HUF: 366.09
  • USD: 1.17
  • 11 °C
  • 18 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Mindenkinek: Havi átalányfizetés bevezetését javasolja Ferenc pápa

Az alapjövedelemmel "elérhető lenne az az emberi és keresztény eszmény, hogy nincs jog nélküli munkás" - írta a pápa

Nyitókép. Euronews

 

Egyetemes alapjövedelem bevezetését javasolja Ferenc pápa az országoknak húsvéti üzenetében. “Ez lehet a pillanat arra, hogy (az egyes országok) megfontolják az egyetemes alapjövedelem bevezetését” – áll a katolikus egyházfő húsvéti levelében, melyet a katolikus népi mozgalmaknak írt.

 

“Most nagyobb szükség van rá, mint valaha, hogy az emberek és a közösségek kerüljenek a központba, egységesen törekedve a gyógyításra a gondviselésre és a javak megosztására”

 

– emelte ki Ferenc pápa, aki részletesen írt azoknak a helyzetéről, “akik eddig sem élvezhették a globalizáció előnyeit, de szenvedtek az általa okozott károktól. Azokról, akiket ez a mostani járvány kétszer annyira fog sújtani”.

 

“Ezek az emberek azok, akik eddig is napról napra éltek, és semmilyen törvény nem garantálja a védelmüket, például utcai árusok, újrafeldolgozók, kis gazdálkodók, építőmunkások, varrónők, és a különféle ápolói munkát végzők”

 

– sorolta a levélben a katolikus egyházfő.

 

A legtöbbjüknek nincs biztos jövedelmük, hogy átvészeljék ezt a nehéz időszakot, és a kijárási korlátozások elviselhetetlenné válnak. Ezért Ferenc pápa szerint

 

“itt az ideje, hogy fontolóra vegyék (az országok) az egyetemes alapjövedelem bevezetését, ami elismerné és tiszteletre méltóvá tenné a nagyszerű és nélkülözhetetlen munkát,”

 

amit végeznek. Az alapjövedelemmel “konkrétan elérhető lenne az az emberi és keresztény eszmény, hogy nincs jog nélküli munkás” – hangsúlyozta a katolikus egyházfő.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket