Nyitókép forrása: cnbc.com

 

A fertőzöttek összesített száma szerdán átlépte a kétmilliót, a halálos áldozatok száma a 128 ezret, a felgyógyultaké a félmilliót. Az Egyesült Államokban már a gazdaság állapota miatt is pánikolnak, Európában „mérsékelten és fokozatosan” lazítanak a korlátozásokon.

 

A legtöbb fertőzött az Egyesült Államokban van, számuk ma meghaladta a 610 ezret. A járvány új gócpontjában eddig 3 millió embert teszteltek le, 101 ezren szorulnak kórházi ápolásra. A kórházi ellátásra szorulók csaknem fele New York államból került ki.

 

A CNBC közlése szerint a WallStreet jócskán alábecsülte a válságot, és a kellemetlen meglepések miatt az európai és az amerikai tőzsdék is meredek esést produkáltak szerdán. A legfrissebb adatok szerint az amerikai kiskereskedelmi értékesítés 8,7 százalékkal esett vissza. Az említett New York állam feldolgozóipara 78,2 százalékot (!) zuhant. Az amerikai ipari termelés általános 5,4 százalékos mínuszban van, az autógyártás 72 százalékosra zsugorodott.

 hirdetes_810x300  

 

Egyre súlyosabb helyzetben van a McDolnald’s gyorséttermi lánc is. Az amerikai mekik 95 százalékát franchise formájában működtetik. A McDonald’s most naponta a munkavállalók védelméről papol, az éttermet működtetők viszont nagyobb anyagi segítséget követelnek. A McDonald’s központi vezetése három hónapja halasztja a bérleti díjakat a franchisee (működtetők) számára, ami Amerika-szerte 14 ezer mekit jelent. Csakhogy az alkalmazottak fenntartás még ennél is nagyobb anyagi terhet ró a franchisee-k nyakába, ráadásul nem tudni, meddig húzódik a járvány.

 

Európa teszi, ami tőle telik: nyilatkozik

 

Az Európai Bizottság felszólította a tagállamokat, hogy csak „mérsékelten és fokozatosan” lazítsanak a járványügyi korlátozó intézkedéseken. A WHO néhány napja hasonló nyilatkozatban figyelmeztette az európai országokat, hogy korai enyhíteni a biztonsági előírásokon.

 

 Az olaszoktól továbbra is mérsékelt számokat érkeznek

 

Olaszországban a márciusi szintre süllyedt a napi halálesetek száma. Az ANSA hírügynökség közlése szerint az elmúlt 24 órában 578 új haláleset történt, a fertőzöttek száma pedig 1127-tel emelkedett.

 

A szerdai statisztikák szerint 105 418 jelenleg is fertőzött személyt tartanak nyilván. A járvány kezdete óta pozitívan teszteltek száma azonban 165 155. Olaszországban a mai napig több mint 1,117 millió embert teszteltek koronavírusra.

 

A halálos áldozatok száma ma 21 654-re emelkedett, a felgyógyultaké 38 092-re (+962 fő).

 

A belgák májusig fenntartják a korlátozásokat

 

Belgium május 3-ig kitolta a korlátozó intézkedések hatályát. Csak a kertészeti üzletek és a barkácsáruházak nyithatnak ki – pár napja még ennél jóval szélesebb körű lazítást tervezett a kormány. Belgiumban a járvány eddig 4440 halálos áldozatot követelt.

 

A franciák is gazdasági mentőcsomagot fogadtak el

 

Franciaország 1500 eurós bónuszt fizet a járvánnyal szemben frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozóknak – jelentette be a francia miniszterelnök, Edouard Philippe szerdán, miután a francia kormány 110 milliárd eurós gazdasági csomagot fogadott el a koronavírus kezelésére és következményeinek enyhítésére. Ebből 24 milliárdot a részlegesen munkanélküliek támogatására akarnak fordítani. A francia alkalmazottak több mint harmada tartózkodik jelenleg kényszer szabadságon.

 

Franciaországban az elmúlt nap 1438 fővel nőtt a halálos áldozatok száma. A meglepően magas szám a húsvéti ünnepek alatt be nem jelentett COVID-19 miatt történt haláleseteket is tartalmazza.

 

A briteknél 12 ezer fölé emelkedett a halálos áldozatok száma

 

Nagy-Britanniában szerdán 861 fővel nőtt a halálos áldozatok száma, összesen 12 868 emberéletet követelt ott járvány. Eddig 313 769 embert teszteltek le, 98 476 az összes pozitív teszt száma. A brit sajtóban nagy visszhangot vert annak a 28 éves nővérnek az esete, aki várandósan fertőződött meg a koronavírussal, és ma nem sokkal a szülés után életét vesztette. A kisbaba jól van.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.