Nyitókép:  Jiří Ovčáček/Twitter

Egy évig zárva kellene tartani a cseh államhatárokat, hogy megakadályozzuk a koronavírus-járvány esetleges visszatérését – vélte Miloš Zeman cseh államfő egy vasárnap esti rádióbeszélgetésben.

 

„Tartósan az a véleményem, hogy a határokat egy évre, de nem kettőre, zárva kellene tartani. Erre azért van szükség, hogy a kiutazások ne okozzanak egy újabb járványhullámot, ami megtörténhet, főleg ha olyan országba utaznánk, ahol a járvány még nem ért véget”

 

– jelentette ki Zeman a Frekvence 1 kereskedelmi rádió Press klub című vitaműsorában.

 

 hirdetes_300x300  

Adam Vojtech egészségügyi miniszter szombaton szintén egy rádióműsorban azt mondta, hogy az emberek szabad külföldi utazásának engedélyezésére az idei nyári turistaszezonban „bizonyára nem lehet számítani”.

 

A miniszter helyettese, Roman Prymula, akit az egyik legjobb járványügyi szakembernek tartanak Csehországban, viszont több ízben is hangot adott azon véleményének, hogy biztonsági okokból „a határokat legalább egy évre, de inkább kettőre, le kellene zárni”.

 

Csehországban e héttől kezdődően június első feléig fokozatosan feloldják a márciusban elrendelt korlátozások többségét. Ugyanakkor néhány intézkedésnek, köztük az arcmaszkok kötelező köztéri használatának eltörlésére Prymula és Vojtech szerint a közeljövőben nem lehet számítani. Hasonló a helyzet a külföldi utazásokkal is.

 

A cseh kormány azonban már tárgyalásokat folytat néhány külföldi partnerével, például Horvátországgal, hogy bizonyos feltételek mellett lehetőséget teremtsenek a csehek tengerparti üdülésére. Andrej Babis kormányfő úgy nyilatkozott, hogy kétoldalú megállapodások alapján a nyáron cseh turisták utazhatnának továbbá Szlovákiába, Görögországba vagy Bulgáriába is. Mindennek előfeltétele azonban – hangsúlyozzák Prágában – a járványhelyzet kedvező alakulása Csehországban és a szóba jöhető országokban.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!