Nyitókép forrása: cnbc.com

 

Angela Merkel a német szövetségi parlamentben elmondott beszédében kijelentette, hogy bár senki sem hallja szívesen, az igazság az, hogy nem vagyunk túl a járvány csúcspontján, még mindig csak a pandémia elején tartunk.

 

„Időt nyertünk (…), de a koronavírus még sokáig velünk marad”

 

mondta, kifejtve, hogy a Németországban is bevezetett korlátozó intézkedések segítettek olyan korlátok között tartani a járványt, hogy az ne terhelje túl a német egészségügyet.

 

 hirdetes_400x285  

Németország május 3-ig kitolta a szigorúbb intézkedések hatályát, néhány engedményt azonban már foganatosított. Engedélyezte például a 800 négyzetméternél kisebb üzlethelységek és telephelyek megnyitását, beleérve a könyvesboltokat is.

 

Merkel a parlament előtt azzal érvelt, hogy csak lassan enyhíteni a korlátozásokon. Itt érdemes megjegyezni, hogy előrejelzések szerint a német gazdaság idén 7-8,2 százalékkal eshet vissza, bár a jövő évben 5,2 százalékos növekedésre számítanak.

 

Németországban jelenleg 150 ezer fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma 5315.

 

A németek hajlandóak segíteni Európának

 

Merkel bejelentette, hogy Németország kész nagyobb mértékben hozzájárulni az EU közös költségvetéséhez:

 

„A részleteket még nem tudhatjuk, de egy dolog világos: A szolidaritás jegyében készen kell állnunk, hogy – egy adott időre – jóval nagyobb részt vállaljunk az uniós költségvetésből annak érdekében, hogy felvegyük a harcot a koronavírus következményeivel. (…) Európa nem Európa többé, hanem nem Európaként gondol magára”

 

mondta.

 

Kérdés azonban, hogy ez a jóval nagyobb mértékű hozzájárulás pontosan milyen formában valósul meg: közvetlen kifizetéssel vagy adott feltlételekhez kötött kölcsönről lesz szó.

 

Az egyértelmű, hogy Németország továbbra is elutasítja az úgynevezett koronakötvényeket. A franciák és az olaszok által javasolt megoldás szerint uniós kötvényeket bocsátanának piacra – a rossz besorolású, ezért drága kamatozású francia és olasz kötvényeket felváltaná a németek és hollandok számaival feljavított összeurópai kötvény. Szlovákia egyébként támogatja a koronakötvények bevezetését.

 

Körkép.sk, DW

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!