Nyitókép: elpais.com

 

A Spanyolországba szökött migránsok egy része hazaindult Marokkóba és Algériába. A koronavírus-járvány miatt elvesztették bevételeiket, az embercsempészek azonban most is jól járnak. A visszaútért kétszer annyit kérnek tőlük, mint amennyit az Európába való eljutásért kellett fizetniük.

 

Az El País szerint ugyanez érvényes Olaszországra is. A legfőbb ok a covid-19 miatti félelem.

 

 „Az embercsempészek most is a leggyorsabban reagáltak az újonnan kialakult helyzetre. Immár a visszautat szervezik a Marokkóból Spanyolországba szökött migránsoknak,“

 

 hirdetes_300x300  

idézi a spanyol napilap az Európai Bizottság egyik belső dokumentumát.

 

Az embercsempészek most is gyorsan reagáltak

 

Ugyanúgy az eddig Olaszországba szökést intéző embercsempészek is rendkívüli rugalmasságot mutatnak. A rendőrség szerint már a hazafelé tartó hajóutakat szervezik ügyfeleiknek. Hogy miért fordult meg a mozgás? Azért, mert sok migráns zsebesként, kisebb lopásokból élt Európában, az ebből származó bevétel azonban az elmúlt hónapokban visszaesett. Március végén már mintegy száz, Spanyolországban eddig illegálisan élő marokkói migráns indult haza a Földközi-tengeren különféle csónakokon.

 

A marokkói sajtó rendőrségi forrásokra hivatkozvan azt írja, hogy fejenként 5400 eurót fizetnek a visszaútért, miközben Afrikából Európába 400-1000 euró közötti összeget kellett fizetni a csempészeknek.

 

Hazaviszik a fertőzést

 

A marokkóiak első csoportja először önerőből próbált hazajutni, de a rossz időjárás miatt a spanyol tengerparton rekedtek. Ekkor jelentkeztek az embercsempészek. Marokkóba érkezésük után a helyi rendőrség elől is bujkálniuk kell, mivel potenciális koronavírus fertőzők.

 

Spanyolország 210 ezer fertőzöttel világszinten a második helyen van az USA után.

 

A Dél-Afrikai Köztársaság és Egyiptom mellett Marokkó jelenti a harmadik legtöbb koronavírus-fertőzöttet Afrikában (3600 fő), és már ott is szigorú intézkedések léptek életbe, írja az El País.

 

A csónakok elindultak hazafelé

 

Ceutában és Melillában emiatt több száz marokkói ingázó rekedt. Algéria hasonló problémákról számol be.

 

„Furcsa és szokatlan kép, hogy a Pireneusi-félsziget helyett a csónakok Spanyolországból Algéria partjai felé haladnak,“

 

írta az Algerie 360° szerver, mely szerint a hazatérő migránsokat a hatóság orvosi vizsgálatnak veti alá, majd karanténba helyezi.

 

Továbbra is vannak azonban olyan afrikaiak, akik most próbálnak Spanyolországba jutni. Március közepétől, amióta szigorú intézkedéseket hirdettek, április közepéig 829 afrikai migráns lépett illegálisan spanyol földre.

 

Az év elejétől április 19-ig összesen 6100 afrikai migránsnak sikerült Spanyolországba jutnia, ami az előző év azonos időszakához képest mintegy 25 százalékkal kevesebb.

 

Körkép.sk/idnes.cz

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 12 olvasónak tetszik ez a cikk.