Nyitókép forrása: ansa.it

 

A Johns Hopkins Egyetem állandóan frissülő térképének adatai szerint jelenleg a világon 2709 483 koronavírus fertőzöttet tartanak számon a világ 185 országában. A halálos áldozatok száma 190 ezer fő. Aki rendszeresen látogatta a térkép honlapját, annak már feltűnhet, hogy Európában egy re kevesebb a piros pont – ha csak mérsékelten is, de javul a helyzet.

 

Amerikában elindult a számháború

 

A világ legfertőződöttebb országa jelenleg az USA, ahol 869 ezer beteget számlálnak, a COVID-19-ben elhunytak száma pedig alulról súrolja az ötvenezret. Ezek a számok azonban nem feltétlenül fedik a valóságot.

 

 hirdetes_300x300  

New York állam kormányzója, Andre Cuomo csütörtökön bejelentette, hogy egy szúrópróba szerű tesztelés során megállapították, hogy a tesztelt 3000 főből 14 százaléknyian fertőződtek meg. Ez New York állam lakosságára vetítve 2,7 millió embert jelent. Természetesen az új számoknak politikai felhangja is van: ha valóban van 2,7 millió fertőzött, akkor a halálozási arány a jelenleg mért 7,96 százalék helyett csak 0,5 százalék lenne – ami sokkal jobban hangzik a sajtótájékoztatókon.

 

Törökországban hatszámjegyű a fertőzöttek száma

 

Meghaladta a százezret a fertőzöttek száma Törökországban, miközben az elmúlt huszonnégy órában több mint 110 új koronavírussal összefüggésben álló halálesetet jelentettek. A COVID-19 számlájára eddig 2491 emberéletet írnak Törökországban.

 

Törökország, és egyébként az egész iszlám világ rendkívüli helyzet elé néz: elkezdődött a ramadán, a muszlimok szent böjthónapja. Szaúd-Arábia, amely az iszlám vallás legszentebb helyeinek otthona továbbra is fenntartja a korlátozó intézkedéseket a mecsetekben, bár több közel-keleti ország enyhített a mozgást korlátozó intézkedéseken.

 

Csehországban fontos enyhítéseket vezettek be

 

Péntektől Csehországban felfüggesztik a z emberek mozgásának korlátozására vonatkozó intézkedéseket. Ennek értelmében a mai naptól át lehet lépni az országhatárokat, ámde visszatérés után kötelező a 14 napos karantén – hacsak nincs az utazónál negatív COVID-19-tesztről szóló igazolás. Az ingázóknak 14 naponta kell felmutatniuk negatív tesztet.

 

A cseh döntéshozók nem csinálnak belőle titkot, hogy gyorsabb ütemben szeretnék feloldani a koréátozásokat. Április 27-től megnyithatják kapuikat a vásárlók előtt a 2500 négyzetméternél kisebb üzlethelyiségek és komplexumok (még Németországban is csak 800 négyzetméter a határ, nálunk 300 négyzetméter).

 

Megnyithatnak az állatkertek is, de csak a kültéri részük látogathatók, tovább működhetnek a fitness-centrumok és az autóiskolák. A korábbi május 25-i határidő helyett már május 11-én megnyithatnak az éttermek, fodrászatok, múzeumok és galériák.

 

Brazília a dél-amerikai gócpont

 

Brazília Latin-Amerika legfertőzöttebb országa. Az elmúlt 24 órában 407 új halálesetet jelentettek, így a halálos áldozatok száma 3313-ra nőtt. Az eddig megfertőződöttek száma 49 ezerre tehető.

 

A dél-amerikai régió „második helyezettje” Ecuador, ahol eddig 22 160 fertőzöttet tartanak számon, ráadásul ezen a héten a számuk megduplázódott. Itt 460 emberéletet követelt eddig a koronavírus.

 

Mexikóban 11 600 fertőzöttről és 1069 halottról, Peruban 20 900 fertőzöttről és 572 halottról, Chilében 11 800 fertőzöttről és 168 halottról szólnak a statisztikák.

 

Olaszországban csökken a fertőzöttek száma

 

Zsinórban negyedik napja csökken az aktív fertőzöttek száma. Csütörtökön 851 fővel kevesebb volt az aktuálisan COPVID-19 fertőzöttként nyilvántartott személy, mint az azt megelőző napon. Ez volt az eddig legnagyobb napi csökkenés.

 

A felgyógyultak száma Olaszországban 57 576, szintén rekordmértékű napi növekedéssel (+3033 fő). Olaszországban eddig 25 549 ember vesztette életét a járványban, az elmúlt nap számuk 464-gyel nőtt.

 

TASR, AFP, AP, ANSA

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.