Nyitókép forrása: voanews.com

 

„Kormányunk álláspontja sziklaszilárd: Kim Dzsongun él és jól van. Topvábbr is Wonsan viékén tartózkodik április 13-a óta”

 

jelentette ki az amerikai Fox televíziónak Mun Csung In, a dél-koreai elnök, Mun Dzsein legfontosabb külpolitikai tanácsadója, hozzátéve, hogy nem tapasztaltak a határ túloldalán semmilyen gyanús mozgást.

 

Kim Dzsongun állapotáról hetek óta terjednek meg nem erősített híresztelések. Egyesek már halálhírét keltették, miután nem jelent egy nyilvános ünnepségen nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapjának évfordulóján, április 15-én.

 hirdetes_400x285  

 

A hivatalos információk szerint április 13-án kardiovaszkuláris műtétet hajtottak végre Kimen, ám sokáig az állami tévé nem adott ki információt hogyléte felől, és nem is adott közre nyilatkozatot a diktátor nyilvános szerepléseinek napi, heti, vagy havi terveiről.

 

Végül egy héttel a műtét után bejelentették, hogy felépült, de Kim Dzsongun továbbra sem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Szombaton a Reuters hírügynökség közölte, hogy kínai delegáció érkezett Észak-Koreába Kimhez, a delegáció tagjai között pedig orvos specialisták is vannak.

 

A CNN közlése szerint az észak-koreai állami Rodong Szinmun napilap vasárnap arról írt, hogy Kim köszönőlevelet küldött Szamdzsijon városának munkásaihoz erőfeszítéseikért.

 

Ami Dél-Korea hivatalos álláspontját illeti, az nem jelenti azt, hogy Kim Dzsongun egészségi állapota valóban rendben lenne, ez csupán egy politikai állásfoglalás, mert az ellenkezőjét az északiak rossz néven vennék, a két ország között pedig egy óvatlan nyilatkozat miatt könnyen pattanásig feszült helyzet alakulhat ki.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!