Nyitókép forrása: etrend.sk

 

(Frissítve: 10:11 – a szlovákiai járványügyi statisztika friss adatival)

 

Már a hárommillióhoz közelít a világszerte SARS-CoV-2-vel megfertőződött emberek száma. A Johns Hopkins Egyetem interaktív térkép szerint 2 898 703 fertőzött volt a vásárnap reggeli globális állás. A halálos áldozatok száma tegnap átlépte a 200 ezre határt (203 043). Globális koronavírus-körkép.

 

Szlovákiában jelenleg 1374 koronavírusos fertőzöttet tartanak nyilván. Ez még a pénteki állás, amelyet szombaton hoztak a hatóságok nyilvánosságra. Szombaton közel 5000 tesztet végeztek el, ebből 6 volt pozitív. A halálos áldozatok száma Szlovákiában szombaton egy fővel 18-ra emelkedett.

 hirdetes_300x300  

 

Magyarországon vasárnap reggelre 2500 főre emelkedett a fertőzöttek száma. Magyarországon 10 új haláleset történt (mindegyik áldozatnak volt krónikus betegsége), ezzel 272-re nőtt a koronavírus által követelt emberéletek száma. Eddig 485-en gyógyultak fel a kórból és hagyhatták el a kórházat.

 

Olaszországban szombaton 2300-zal nőtt a fertőzöttek száma, az aktuálisan betegek száma azonban zsinórban hetedik napja csökkenőben van. A múlt vasárnap még 108 257 fertőzöttet tartottak nyilván, ma már „csak” 105 847-et, ami 2410 fős csökkenést jelent. Ha ezt grafikonra tesszük, akkor azt látjuk, hogy Olaszország túl van a járványgörbe csúcsán. A halálos áldozatok száma 415 fővel emelkedett szombaton, további szomorú adat, hogy 150-re nőtt azon orvosok száma, akik munkájuk, közben fertőződtek meg majd haltak bele a kórba.

 

Az Egyesült Államok továbbra is a világ legfertőződöttebb országa. A hivatalosan megerősített betegek száma 940 ezer, az összes haláleset 54 ezer. Csak New York városában 17 ezer emberéletet követelt a járvány. Szombaton csaknem 2500 új halálesetet jelentettek azt amerikai hatóságok, így egyelőre még mindig nem állítható, hogy túl lennének a tetőzésen. Pénteken és bíztató adatként „csak” 1258 halálesetet jelentettek.

 

New York állam kormányzója közben bejelentette, hogy a lakosság masszív tesztelését indítják meg, és naponta 40 ezer embert fognak tesztelni. Ezzel egyidőben engedélyezik magángyógyszertárak megnyitását, ami államszerte 5000 patikát jelent. New York államban jelenleg naponta 20 ezer embert tesztelnek, de egy részüket csak véralapú gyorsteszttel. Az államban a járvány kitörése óta átlagban 6000 ember fertőződött meg naponta.

 

Kínában 11. napja nem történt új, OCIVD-19-re visszavezethető haláleset, ám újabb 11 fertőzöttet vettek nyilvántartásba szombaton.

 

Franciaországból 369 új haláleset jelentettek szombat este, így ott 22 614-re emelkedett az eddig COVID-19-ben elhunytak száma. A kórházakban elhunytak száma azonban március elje óta nem volt ilyen alacsony (198), a többi 171 áldozatot idősotthonokban ápolták. Franciaországban jelenleg 7500 ember szorul a koronavírus miatt intenzív ápolásra – ez az ország intenzív-ellátás kapacitásának másfélszerese.

 

Ettől függetlenül a francia hatóságok úgy döntöttek, hogy a 11-18 éves gyerekek május 11-től visszatérhetnek az iskolákba kötelező maszkviselés mellett. Az sem kizárt, hogy az intézkedést kiterjesztik az összes iskolás korúra.

 

Boris Johnson brit miniszterelnök hétfőn már „fizikailag” is munkába áll. A koronavíruson átesett országvezető betegsége legsúlyosabb fázisában három napot töltött az intenzív osztályon, később elárulta, hogy akkor „mindkét végkifejlet” benne volt a pakliban.

 

Nagy-Britanniában a halálos áldozatok száma átlépte a 20 ezret, a fertőzötteké alulról súrolja a 150 ezret.

 

TASR, AFP, AP, ANSA, Reuters, Körkép.sk,

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!