Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

Oroszországban zsinórban négy napja emelkedik a fertőzöttek száma rekordnagyságú értékekkel, és többen már azt jósolják, hogy Moszkva lesz a koroanvírusjárvány új gócpontja. Miközben az európai országok lassan túljutnak a járványgörbe csúcsán, Putyin arra figyelmeztetnek, hogy még közel sincs vége a járványnak.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap újabb 10 633 új COVID-19 fertőzött esetet jelentett be. Az új esetek száma az elmúlt négy napban folyamatosan emelkedett, és Oroszország hétfőn reggel már megelőzte Törökországot a legfertőzöttebb országok listáján – ahol egyébként Németország után a hetedik helyet foglalta el 145 268 beteggel és 1356 halálos áldozattal.

 

A számokat elnézve nem teljesen alaptalanok a nyugati mainstream sajtó szalagcímei. Oroszország közel sincs túl a járvány első hullámán, sőt, épp a felgyorsuló szakaszban van. A múlt szerdán 5841 napi új esetet vettek nyilvántartásba, csütörtökön már több mint 7 ezret, pénteken csaknem nyolcezret, szombaton már 9623-at, vasárnap pedig 10 633-at. A meredek emelkedés önmagáért beszél.

 hirdetes_300x300  

 

Látványos a helyzet romlása

 

A nyugati sajtó kevésbé hangoztatja, de még a kirívó orosz adatok így is eltörpülnek az amerikai statisztikák mellett. Oroszországban kilencszer kevesebb a fertőzött, miközben két és félszer kisebb a lakossága.

 

Márciusban és április nagy részében az oroszoknál népességükhöz mérten egész jó statisztikák jelentek meg, ám ez április végére megváltozott. Vagy a lakosság fegyelme épült le, vagy a hatóságok kezéből csúszott ki a helyzet, a fertőzés pedig rohamtempóban terjed.

 

Például előfordult, hogy a koronavírusos betegeket szállító mentőautókat nem fogadták a kórházak, vagy várakozásra kényszerítették őket. Állítólag az állami szervek igyekeznek csúsztatni a járványstatiszikákon, például hétköznapi tüdőgyulladásként könyvelnek el egyébként koronavírusos eseteket.

 

Megtépázódott Putyin népszerűsége

 

Vlagyimir Putyin népszerűségét is megviselte a járvány. A felmérések szerint 46 százalékra csökkent azok aránya, akik bíznak az orosz elnökben. A felmérés egészen pontosan azt mutatta ki, hogy a válaszadók 50 százaléka szerint a polgármesterek és a helyi képviselők mindent megtesznek a járvány hatásainak kezelése érdekében, miközben a kormány és Putyin esetében ez az arány csak 46 százalék.

 

Tizennyolc százalékuk szerint az orosz elnök túlzottan szigorú intézkedéseket vezetett be, 30 százalékuk szerint viszont ellenkezőleg: nem elégségeseket. Oroszországban egyébként közel sem olyan nagylelkű az állam a járvány miatti leépítések kapcsán, mint például az EU tagállamaiban. Ennek több oka is van, mi egyet emelnénk ki: 0-30 dollár között csapongó nemzetközi olajár hatalmas veszteségeket okoz Oroszországnak, amely az idei költségvetését ötven dolláros olajárra építette fel. A gazdasági válság pedig igazából még ki sem bontakozott.

 

Putyin a járvány (és a belől fakadó népszerűségi problémák miatt) kénytelen volt elhalasztani az alkotmánymódosításról szóló szavazást, amely a bne Intellinews régiós portál közlése szerint újabb két választási ciklusra hatalomban tartaná a 67 éves Putyint.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!