Nyitókép forrása: wsj.com

 

Hetekig úgy tűnt, hogy Kim Dzsongun vagy halott volt, vagy mosolyogva várta vonszani tengerparti nyaralójában a koronavírusjárvány elvonulását, esetleg nővére és egy hozzá hű katonai frakció zárta el őt a külvilágtól egy puccs keretében – kezdi elemzését Kim Dzsong Un eltűnése kapcsán a Geopolitical Futures.

 

A 36 éves Kim Dzsongun április 11-én esett át szívműtéten, majd április 15-én kihagyta nagyapja, az államalapító Kim Ir Szen születésnapja alkalmából rendezett állami ünnepséget. Egy olyan diktatúrában, ahol az uralkodó legitimitását felmenői szavatolják, és ahol a dinasztia a hatalom forrása, rendkívülinek számít egy ilyen ünnepség kihagyása. Főleg, hogy tíz nappal később Kim Dzsongun nem jelent meg az észak-koreai néphadsereg megalakulásának évfordulójára szervezett ünnepségen sem.

 

Aztán május 1-jén Kim váratlanul előkerült, hogy egy olyan műtrágyagyár új részlegének átadóján vágja át a szalagot. A gyárról azt beszélik, hogy nem hivatalosan az észak-koreai nukleáris programot is segíti. A közzétett fotókon csak egy apró sebet lehetett felfedezni Kim bal csuklóján, ezen kívül semmi másra nem lehetett belőlük következtetni.

 hirdetes_810x300  

 

Majd egy nappal később lövöldözés tört ki északi és déli koreai katonák között a demilitarizált övezetben. Ilyen incidensre már nagyon régen nem került sor. Az időzítés pedig a GF szerint arra utal, hogy jelezni akarták: Kim él és még mindig ő az uralkodó.

 

Felbukkant Kim Dzsongun egy gyáravatón, de még mindig sok a kérdőjel

 

Dinasztia, diktatúra, paranoia

 

A hetekig tartó bizonytalanság azonban rámutatott néhány rendkívül kellemetlen tényre az Észak-Korea közelében fekvő országok számára. Kim Dzsongunnak nem lesz egyértelmű utódja még legalább 25 évig (gyermekeinek még fel kell nőni), és nem biztos, hogy addig kitart az egészsége. A rendszer pedig, amelyet irányít, egy nukleáris fegyverekkel felszerelt diktatúra,a melyben a belső és külső ellenségekkel (és ellenségképekkel) szembeni paranoia zsigeri elem. Röviden: a phenjani rezsim bármilyen okból történő összeomlása katasztrofális következményekkel is járhat.

 

A történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy az észak-koreai rezsim hajlamosabb a provokációra vezetője halálakor – nyilván azért, hogy a rendszer stabilitását és az utód hatalmának megszilárdítását biztosítsák.

 

A Kiméhez hasonló rendszerek tipikusan akkor élnek túl – írja a GP – ha elég olyan hatalmat birtokló személy van (katonai és pénzügyi szereplők), akinek előnyös az aktuális status quo. A fennmaradáshoz azonban működő utódlási rendszere van szükség. Kimnek még nincs utódja, így két lehetőség közül választhatnak.

 

Mindenki helyettesíthető

 

Az egyik, hogy a Kim-dinasztia egy olyan másik tagja mellé csoportosulnak át a hatalom képviselői, aki legitim helyettesként tűnhet fel a nyilvánosság körében is. Ilyen lehet Kim Jo Dzsong, Kim Dszongun húga, aki egyébként rendkívül népszerű (nem csak hazájában), feltehetően tagja a belső körnek, és szinte kivétel nélkül ott van fivére mellett a fontos eseményeken.

 

A 32 éves nőnek azonban nincs könnyű dolga egy patriarchális diktatúrában, ezért erős szövetségesekre van szüksége. És valószínűleg akadnak is nehézsúlyú hatalmi játékosok, akik hajlandóak őt támogatni (ha másért nem is, az alkupozícióért biztosan). A potenciális támogatók közt van Csó Riong He, a Legfelsőbb Népi Közgyűlés vezetője, az első olyan csúcsvezető Észak-Koreában, aki nem a Kim-család tagja. Nagy szerepet játszott abban, hogy Dzsongun a katonaság rovására tudta növelni az uralkodó pártelit hatáskörét.

 

Csó egyébként az államalapító Kim Ir Szen egyik tábornokának fia, vérvonala tehát bizonyos súlyt kölcsönöz neki. Feltételezések szerint Csó fia Kim Jo Dzsong férje.

 

Kim Dzsongun négy észak-koreai diplomatát végeztetett ki a Kim-Trump találkozó meghiúsulása miatt

 

Egy dinasztia sem örök

 

A másik lehetőség, hogy a hatalmi elit olyan megoldást keres a túlélésre, amelyhez nincs szüksége s Kim-dinasztiára és  Kimek által biztosított legitimációra. Ennek is vannak már előjelei. Ez egy olyan kollektív vezetési struktúrát jelent, ahol az egyes katonai, titkosszolgálati és gazdasági szereplők között jól kezelhető hatalmai egyensúly áll fenn – mint például a Vietnamban. Ennek eléréséhez olyan személyeknek kellene összefogniuk, mint Kim Jong Csol tábornok, Ri Pjong Csol, a rakétaparancsnokság vezetője és Jong Kjong Szek belügyi vezető.

 

Kim Dzsongun évek óta tartja az egyes frakciókat nulla össze játékban, vagyis egyik sem tudja hatalmát a másik megkárosítása nélkül növelni. Ez pedig biztosítja, hogy a rendszer csak akkor tudjon fennmaradni, a szereplők együttműködnek, egyúttal nincs elég mozgásterük, hogy a rendszer megváltoztatását súlyos áldozatok nélkül tudják elérni.

 

A második lehetőség egyik gyengepontja a Kim-dinasztia erős kultusza, amelyet nem lehet egyik napról a másikra a „mindenható dollár imádatára” cserélni.

 

Nincs biztonságos átmenet

 

Észak-Korea szomszédainak azonban továbbra is álmatlan éjszakákat okoz az a tény, hogy aligha lenne „rendezett” hatalmi rendszer átalakulása. És bár Kim Ir Szen halála után Kim Dzsong Ilt majd az ő halála után Kim Dzsongunt is kinevezték utódnak, évekbe tellett, míg megszilárdították hatalmukat és megszerezték az idősebb elit hűségét – elkerülve a puccskísérleteket.

 

Vannak olyan sejtések, hogy Kim Dzsong Il ellen még azelőtt puccsot kíséreltek meg, hogy 1994-ben ténylegesen átvette volna a hatalmat. A legnagyobb szövetséges, a Szovjetunió szétesése miatti hatalmi űr miatt két évvel később újabb puccskísérlet következett, ami miatt a politikai hatalom rovására egyre nagyobb teret kapott a katonaság, egész iparágakat szereztek meg katonai vezetők.

 

Mikor Kim Dzsongun 28 éves korában átvette a hatalmat, ugyancsak az fenyegette, hogy a katonaság kitartottja lesz. Vissza kellett állítani a hatalmi egyensúlyt a politikai és haderő között. Ebben a legfőbb eszköze a személyi kultusz elmélyítése volt (erős személyi kultusz mellett katonaság nem távolíthatná őt el súlyos következmények nélkül).

 

Kína tanácsadói csapatot küldött Észak-Koreába – köztük szakorvosokat is

 

A dolgok elfajultak, és egy sor olyan személyt végeztetett ki, akik egykor a háttérből segítették felemelkedését – nyilván engedelmességéért cserében. Köztük volt nagybátyja, Csan Szungtek is. Sőt, egy ideig Kim Jo Dzsongnak sem volt biztos a helyzete – és az élete, bár mára sikerült megtalálnia helyét a rendszerben.

 

Kim Dzsongun esetleges halála azonban továbbra is beláthatatlan következményekkel járhat. Halálával hatalmi vákuum jönne létre, és nyilván jönnének létre olyan frakciók, akik lehetőséget látnának az új helyzetben, hogy kiterjesszék hatalmukat. Kim Jo Dzsong csak az egyik lehetőség, ott van Kim másik nagybátyja, Kim Pjong Il, vagy a három évvel idősebb testvére, Kim Dzsong Cshol, aki akár akarata ellenére is kényszeríthet egy hatalmi frakció, hogy igényt támasszon a trónra.

 

A fentiek fényében érthetőbbé válik az is, hogy milyen jelentőséggel (és háttérrel) bírt, mikor merényletben megölték Kim Dzsong Namot, Dzsongun másik fiútestvérét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.