Nyitókép forrása: romanisa-insider.com/A képen LucoviC Orban román kormányfő és Klaus Iohannis román államfő. 

 

Elvetette az RMDSZ kisebbségi anyanyelvhasználatról is szóló, Klaus Iohannis államfő által nyilvánosan bírált közigazgatási törvénytervezetét a képviselőház szerdán.

 

Az RMDSZ tervezete azokat a nyelvhasználati jogokat is tartalmazta, amelyeket kihagytak a közigazgatási kódex tavaly nyáron kormányrendelettel hatályba léptetett változatából, illetve további, magyar szempontból fontos kiegészítéseket is javasolt.

 

A Törvényjavaslattal az RMDSZ azt akarta elérni, hogy a magyar közösség szerzett vagy érvényben lévő jogai azokon a településeken is megmaradjanak, amelyek esetében a magyarok részaránya várhatóan 20 százalék alá süllyed a soron következő, 2021-es népszámláláson.

 hirdetes_810x300  

 

A mostani a tervezet elutasítása csak egyike annak a politikai indíttatású döntésnek, amellyel a jobboldali kormányzat igyekszik igazolni Klaus Iohannis államfő korábbi magyarellenes kijelentéseit. Kedden este a Maszol.ro arról számolt be, hogy román szenátusban sorra buktatták meg az autonómiával kapcsolatos törvénytervezeteket.

 

A román lapok a közelgő választásokkal magyarázzák, de bírálják is Iohannis nacionalista nyilatkozatát

 

„Megtervezett cselekménysor”

 

A székelyföldi autonómia törvénytervezetének múlt heti leszavazása után kedden a szenátus elutasította a kisebbségek személyi elvű autonómiájáról szóló kerettörvényt, illetve a magyar közösség személyi elvű autonómiastatútumának tervezetét is.

 

írta a Maszol, hozzátéve, hogy mindkét tervezetet még 2004-ben terjesztették be, és bár a képviselőházban még akkor leszavazták, a végső döntés meghozatalára hivatott szenátusban csak most tűzték napirendre – és most is csak mögöttes célból.

 

„A székelyföldi autonómiastatútum, a közigazgatási törvénykönyv RMDSZ-es tervezete, illetve a ma leszavazott két tervezet azért került sürgősen napirendre, mert a liberálisok közvetett módon igazolni próbálják az államfő múlt heti kijelentéseit. Azt akarják szemléltetni, hogy lám, mégis csak van abban valami, hogy az RMDSZ a Szociáldemokrata Párttal egyezkedve autonómiára, kisebbségi jogokra vonatkozó tervezeteket próbál átvinni a parlamenten. Egy tudatosan megtervezett cselekménysor zajlik most” – idézte a Maszol az RMDSZ frakcióvezetőjét, Cseke Attilát.

 

Kelemen Hunor etnikai gyűlöletszítással vádolta a román államfőt

 

Szerelemben, háborúban, választásokkor mindent szabad

 

A magyarellenes hullám mögött a közelgő romániai választások és a liberális LNP népszerűségi problémái állnak. Klaus Iohannis román államfő korábban magyar köszöntéssel indított videóbejegyzésben azzal vádolta meg az ellenzéki Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy átjátssza a magyarok kezére Erdélyt az autonómia-statútum támogatásával. Később a magyar nyelvi jogokat megtámogató RMDSZ-javaslatot veszélyforrásként jellemezte, és annak tartalmát populista módon úgy tálalta, mintha az kötelezővé tenné a magyar nyelvet.

 

Barabás T. János a Külügyi és Külgazdasági Intézet Románia-szakértője a Magyar Nemzetnek nemrég azt nyilatkozta, hogy a román elnök magyarellenes kijelentései mögött részben gazdasági kilátástalanság, részben népszerűségvesztés húzódik meg.

 

A legutolsó felmérések szerint a liberális LNP népszerűsége 3,7 százalékkal 33 százalékra csökkent, míg az ellenzéki pártok erősödtek. Iohannis közben szerdán „hatékony gazdaságélénkítő csomagról” és „Románia újjáépítéséről” tett bejelentést. A Romania-Insider közlése szerint pedig Lucovic Orban LNP-elnök azt ígérte, közpénzből vállalják azon munkások bérköltségét (35-41,5 százalékban), akik technikai okokból kényszerültek otthon maradni. A bejelentés kissé későn jött: ugyanezen a napon az Európai Központi Bank 6 százalékos GDP-visszaesést jósolt Romániának az idei évre.

 

Szakértő: A román államfő magyarellenes nyilatkozata tervezett politikai marketing

 

Kétélű fegyver

 

A magyarellenes retorika kétélű fegyver, mert bár elcsábíthatja a nacionalista PSD-szavazókat, de városokban lakó fiatalabb rétegeket taszíthatja. Nem beszélve arról, hogy az ilyen retorika mozgósító erővel bír a magyar választók körében.

 

Valószínűleg a magyarkártya továbbra is terítéken marad Romániában. Ma már több román hírportál azon rágódik, hogy Orbán Viktor egy olyan glóbuszról közölt facebook-fotót, amelyen Nagy-Magyarország látható. A magyar kormányfő pedig csak a történelmi érettségik kezdetére reagált.

 

Körkép.sk, MTI, Maszol.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.