Nyitókép: vajma.info/illusztráció

 

Üdvözölte egymást Európa és a világ fasizmus alól történt felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár – közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

 

„Oroszország és Németország számára ez a dátum szimbolikus jelentőségű”

 

– hangsúlyozta a közlemény a két vezető telefonbeszélgetése kapcsán, melyben szó esett az egykori „tragikus események” történelmi emlékezete megőrzésének fontosságáról.

 

 hirdetes_810x300  

A felek kifejezték meggyőződésüket, hogy egyik országban sem merülnek feledésbe azok a német hazafiak, akik önfeláldozó harcot folytattak a náci rezsim ellen.

 

Putyin és Merkel megvitatta a két ország együttműködésének folytatását a koronavírus elleni küzdelemben, és kifejezte készségét a kölcsönös segítségnyújtásra. A felek késznek mondták magukat a kétoldalú viszony konstruktív továbbfejlesztésére.

 

Putyin szerint nem lehet egyenlőségjel a náci Németország és a Szovjetunió között

 

Putyin Trumppal és Macronnal is értekezett

 

Az orosz elnök csütörtökön amerikai és francia hivatali partnerével, Donald Trumppal és Emmanuel Macronnal folytatott hasonló szellemű telefonbeszélgetést.

 

Putyin a győzelem 75. évfordulója alkalmából pénteken táviratban üdvözölte Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország vezetését és népét. Ugyanígy köszöntötte fel – a balti államok kivételével – a Szovjetunió legtöbb utódállamát, valamint Abháziát és Dél-Oszétiát (utóbbi két terület korábban kinyilvánította a Georgiától való elszakadását). Georgia és Ukrajna esetében az orosz elnök üdvözlete ezen országok népére vonatkozott.

 

A lengyel kormányfő szerint Putyin tudatosan hazudik a második világháború kitöréséről

 

Putyin az évforduló alkalmából az orosz Rosszija 1 tévécsatornának nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy nem lehet mentség azok számára, akik át akarják írni a történelmet, és a Szovjetunióra akarják hárítani a felelősséget a második világháború kirobbantásáért, amelyben az ország 27 millió állampolgárát veszítette el.

 

„Nincs és nem is lehet bűntudatunk”

 

– hangsúlyozta.

 

Az orosz vezető az ORF állami televízión az osztrák néphez intézett üzenetében hősiesnek és áldozatosnak nevezte azt az utat, amely a diadalhoz és Berlinnek a szovjet hadsereg általi bevételéhez vezetett. Putyin köszönetet mondott Sebastian Kurz kancellárnak azért, hogy a nácizmus feletti győzelem 75. évfordulóján Ausztriához szólhatott.

 

Mint mondta, Oroszország emlékezni fog a Hitler elleni koalíció tagjainak és az antifasiszta földalatti mozgalomnak a győzelemhez való hozzájárulására, a nácik által megsemmisített milliókra, a holokausztra.

 

A három legfőbb közjogi méltóság megemlékezett a második világháború végének 75. évfordulójáról

 

Netanjahu méltatta a Vörös Hadsereg hozzájárulását Európa felszabadításához

 

A jubileum alkalmából Putyin Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel is beszélt, egyebek között a „történelmi igazság” megőrzésének és a revízióval szembeni fellépésnek a fontosságáról a második világháborúval kapcsolatban. A Kreml szerint Netanjahu méltatta a Vörös Hadseregnek az Európa felszabadításához és a nácizmus szétzúzásához való döntő hozzájárulását. Putyin üdvözölte az Izraelben élő szovjet veteránokat.

 

Az orosz és az izraeli vezető egyebek mellett megvitatta a szíriai helyzetet, és megállapodott a SARS-CoV-2 elleni vakcina kifejlesztésében való rendszeres együttműködésről.

 

Német államfő: csak megszakadt szívvel lehet szeretni Németországot

 

Csak megszakadt szívvel lehet szeretni Németországot – mondta Frank-Walter Steinmeier német államfő pénteken Berlinben a második világháború végének 75. évfordulója alkalmából tartott emlékünnepségen.

 

A szövetségi elnök a háborúk és önkényuralmi rendszerek áldozatainak emlékművénél tartott ünnepségen kiemelte, hogy a német történelem az emberek millióinak legyilkolásért és millióknak okozott szenvedésért viselt felelősség súlya alatt megtört történelem.

 

Foto – ap/tasr/dennikn.sk

 

A második világháborúban történetek miatt „megszakad a szívünk”, és ezért „ezt az országot csak megszakadt szívvel lehet szeretni”. Aki ezt nem tudja elviselni, és le akarja zárni a történelemmel szembenézés folyamatát, nemcsak a háború és a náci diktatúra katasztrófáját szorítja ki a tudatából, hanem „leértékeli mindazt a jót, amit azóta elértünk, és tagadja demokráciánk lényegét” – mondta Frank-Walter Steinmeier.

 

Zelenszkij az ukrán-orosz határnál emlékezett meg a második világháború áldozatairól

 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken, a második világháború befejeződésének 75. évfordulója alkalmából Luhanszk megyébe, az ukrán-orosz határ mentén fekvő Milove településre utazott, hogy megemlékezzen a háború áldozatairól – közölte az elnöki hivatal.

 

Ukrajnában két egymást követő napon emlékeznek meg a második világháború befejeződéséről. Hivatalosan május 8. az áldozatokra emlékezés és a megbékélés, május 9. pedig a nácizmus fölött aratott győzelem emléknapja. Idén azonban a kormány döntése értelmében a koronavírus-járvány miatt nem lesznek tömegrendezvények egyik napon sem.

 

Európa a 2. világháború befejezésének 75. évfordulójára emlékezik

 

Az országban 2015 óta emlékeznek meg két napon is a második világháború befejeződéséről. Előtte csak május 9-én ünnepeltek szovjet szokás szerint. A kommunista múlttal való szakítás jegyében Petro Porosenko akkori elnök alatt döntött úgy az ukrán vezetés 2015-ben, hogy május 8. – amelyet addig Ukrajnában nem ünnepeltek – legyen a második világháború áldozatainak emléknapja, május 9. pedig mint a „túlélők ünnepe” maradjon meg a győzelem napjaként.

 

Európa csaknem minden országában május 8-án emlékeznek meg a második világháború végének napjáról, a szovjet utódállamok többségében viszont május 9-én ünneplik a győzelem napját. A Németország feltétel nélküli megadását rögzítő dokumentumot ugyanis Berlinben 1945. május 8-án írták alá, és közép-európai idő szerint aznap 23.01-kor lépett életbe. Ekkor Moszkvában viszont már május 9-e volt.

 

MTI, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!