Nyitókép forrása: deacanherald.com

 

A dél-koreai hatóságok hétfőn több mint háromezer ember után indított keresést Szöulban. A hatóságok potenciális koronavírus-fertőzöttként tartják őket számon, miután a kór terjedését összefüggésbe hozták több fővárosi éjszakai szórakozóhellyel. Többen már a második hullám kitörését emlegetik.

 

Dél-Koreában vasárnap 35 új fertőzött esetet jelentettek, ami egy hónapos távlatban a legmagasabb szám, ezért a hatóságok egy esetleges második hullám kitörésétől tartanak. Az új esetek éjszakai bárok meglátogatásával függnek össze, a szórakozóhelyek nagy része kifejezetten a LGBTI-közösség tagjait szólítja meg.

 

Ez jelentősen megnehezíti a hatóságok dolgát, mert úgy kell lekövetniük több mint háromezer ember mozgását, hogy közben ők mindent meg fognak tenni, hogy letagadják esetleges érintettségüket: Dél-Koreában tabu a homoszexualitás, a melegek akár elveszíthetik munkahelyüket, ha felvállalják magukat.

 hirdetes_810x300  

 

A hatóságoknak a bároknál eddig négyezer embert sikerült tesztelniük, karantén is elrendeltek számukra. A rendőrség együttműködésre szólította fel az önkormányzatokat is, hogy segítsenek felkutatni azokat, akik vélhetően „megpróbálják elkerülni a tesztelést”.

 

Mivel az esetre naéokkal azután került sor, hogy a dél-koreai kormány enyhített a korlátozó intézkedéseken, a dolognak komoly politikai súlya van. Mun Dzein dél-koreai elnök kiemelte, hogy az új járvány-klaszter megjelenése azt mutatja, hogy a vírus bármikor újra széles körben elterjedhet. A szöuli oktatási hivatal egy héttel kitolta az iskolák megnyitásának időpontját. Több vállalat felfüggesztette tevékenységét a fővárosi adminisztrációs központjaiban.

 

Reuters.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!