Nyitókép forrása: dw.com

 

A Távol-Keleten változékony járványügyi statisztikák mellett a második hullámtól tartanak, Európa nagy részén lecsengőben van a járvány, miközben Dél-Amerikában egyre több a fertőzött és az igazolt haláleset.

 

A világon jelenleg 4,35 millió fertőzöttet tartanak számon, a halálos áldozatok száma 297 226,e bből 84 ezer az USA-ban, 33 ezer az Egyesült Királyságban, 31 ezer Olaszországban és 27 ezer Spanyolországban.

 

Oroszországnak van miért aggódnia, 242 ezer fertőzöttet számlál, napok óta a második legfertőződöttebb ország a világon.  A halálos áldozatok száma 2212, de megjelentek olyan hírek, miszerint a hivatalos statisztikában a tényleges halálesetek 60 százalékát nem vezetik fel COVID-19 helyett hétköznapi tüdőgyulladást jelölnek be). A napi esetszámok növekedése továbbra is 10 ezer feletti.

 hirdetes_810x300  

 

Az Egyesült Államokban 1,38 millió fertőzöttet tartanak számon a járvány kitörése óta. A napi új esetek száma 21 ezer közelébe süllyedt, igaz, két hete ennek közel dupláján is álltak. A fertőzöttek számát tekintve az USA jelenleg a járványgörbe csúcsának kezdetén járhat, így még közel sem lélegezhetnek fel.

 

Németországban az elmúlt 24 órában 933 új esetet regisztráltak, így összesen 172 239 fertőzöttet tartanak számon. A halálos áldozatok száma 89-cel emelkedett 7723-ra. A németeknél a napi esetek száma az elmúlt hetekben látványosan csökkent: április közepén 2500, április végén 1500 volt a napi növekmény mértéke, május 4-én 488 fertőzött/nap arányt is elértek.

 

A második hullámtól tartó Dél-Koreában 29 új esetet regisztráltak az elmúlt nap, egy halálos áldozattal. Összességében 10 991 fertőzöttnél és 260 halálesetnél tartanak. Továbbra is úgy tűnik azonban, hogy van mitől tartaniuk: 131 esetet hoztak összefüggésbe szöuli szórakozóhelyekkel, vagyis van egy egész klaszter, amely potenciál gócpontként viselkedik.

 

Minden jel szerint Brazíliába tevődik át a koronavírus-járvány gócpontja, legalábbis az amerikai kontinensen biztosan. Az elmúlt nap 11 555 új esetet regisztráltak, így a fertőzöttek száma 189 ezerre emelkedett. A halálos áldozatok száma is meredeken nő: jelenleg 13158 emberéletet írnak a COVID-19 számlájára.

 

Mindemellett azonban a világon a legtöbb kórházi nővér is Brazíliában veszti életét a járványban: egyetlen hónap alatt 98 kórházi nővér halt meg. Kollégáik a minap tartottak virrasztást emlékükre, igyekezve felhívni a figyelmet a kórházakat érintő veszélyekre. Brazíliában drámaian kevés a védőfelszerelés, ezért is ilyen nagy a kórházi alkalmazottak halálozási rátája.

 

Loading...

Loading…

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.