Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A francia Le Monde napilap értesülései szerint Kína évek óta lehallgatja az Európai Unió intézményeit. Az Európai Bizottságot egy máltai nagykövetségen keresztül figyeli, amely az uniós intézmények székhelyeinek szomszédságában van. 

 

Málta brüsszeli nagykövetségének épülete a Rue Archimede utcában található, közvetlenül az Európai Bizottság épületének szomszédságában. Az EU-hoz 2003-ban csatlakozott Málta a kilencemeletes épületet négy évvel később vásárolta és újíttatta fel. Már akkor is nagy felháborodást keltett, hogy a szigetország ahelyett, hogy bérelte volna az épületet, drága pénzért megvette.

 

A Le Monde szerint azonban Málta azért döntött a vásárlás mellett, mert arra Kína ösztönözte, amellyel Málta szerződést is kötött az épület felújításáról. A megbízást ugyanaz a cég kapta, mint a néhány utcával arrébb található kínai-belga technológiai centrum projektjét – a CIT Blaton.

 hirdetes_300x300  

 

A máltai nagykövetség épületének felújítása apropóján azonban a kínaiak kémfelszerelést telepítettek a nagykövetségre.

 

Most a Le Monde és a belga hatóságok több évnyi kémtevékenységgel vádolták meg Kínát.

 

Az  Európai Bizottság hivatalos értesítést a kínai kémtevékenységről állítólag nem kapott, pedig azzal a belga hírszerzésen kívül az amerikai és a brit hírszerzés is tisztában volt.

 

A máltai kormány természetesen tagadja a Le Monde állításait, az ő verziója szerint a kínaiak csak a bútorokat biztosították az épülethez, amelyek 80 százalékát azóta már ki is cserélték.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!