Marcell
  • HUF: 345.38
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Külügyek

Koronavírus/V4 – Cseh kormányfői hivatal: a visegrádi országok kormányfői kedden Angela Merkellel tárgyalnak

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz

Nyitókép: cultura.hu

 

Angela Merkel német kancellárral tárgyal kedden délelőtt a négy visegrádi ország kormányfője videokonferencia keretében – jelentette hétfőn Prágából a ČTK hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva.

Hirdetés(x)

 

A videókonferencia Andrej Babiš cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovič szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában.

Hirdetés(x)

 

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

 

Angela Merkel az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbb találkozóra tavaly februárban Pozsonyban került sor. A kormányfők és a kancellár akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállítja majd az orosz földgázt Németországba.

 

A V4-ek és Németország között miniszteri szinten is rendszeres a párbeszéd. Az öt ország külügyminisztereinek Prágába tervezett márciusi találkozója a koronavírus-járvány miatt szintén elmaradt. A tanácskozás később videókonferencia formájában valósult meg. Miután az idei év második felében Németország lesz az Európai Unió soros elnöke, a miniszterek megvitatták a német elnökség prioritásait is.

 

Csehország június végéig tölti be a V4-ek elnöki tisztségét. A koronavírus-járvány miatt a hagyományos visegrádi találkozók március óta gyakorlatilag szünetelnek, illetve videókonferenciák formájában valósulnak meg.

 

MTI

Megosztás:
Címkék: Merkel V4

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket