Nyitókép forrása: Szijjártó Péter facebook-oldala

 

Bár Szlovákia május 21-től kiengedné 8 országba polgárait (elvileg) karanténkötelezettség és koronavírus-teszt kötelezettsége nélkül, ez még nem jelenti azt, hogy a célországokba könnyen el is juthatunk. A más országba való belépéshez ugyanis azt kell figyelembe venni, hogy az adott ország milyen intézkedéseket hozott, kiket enged be.

 

Ez láthatóan a következő napok egyik fő témája lesz, ugyanis akik azt hitték, hogy most már mehetnek rokonlátogatásra például Magyarországra, azok egyelőre kénytelenek lesznek otthon maradni. Legalábbis amíg Magyarország nem engedélyezi a beutazást.

 

Változik a retorika: A héten Magyarországgal is egyeztetni fog a határnyitásról a szlovák külügy

 hirdetes_300x300  

 

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán tett közzé rövid információkat a folyó tárgyalásokról. Eszerint hétfőn és kedden több körben egyeztetett Alexander Schallenberg osztrák, Tomas Petriček cseh és Ivan Korčok szlovák külügyminiszterrel a „határainkon alkalmazott korlátozó intézkedések lehetséges enyhítéséről”.

 

„Az emberi élet és egészség védelmének elsőbbsége mellett fontos szempont lesz a döntéseknél a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok zavartalansága, a határ mentén élő közösségek kapcsolattartásának újra lehetővé tétele és a normális élet felé való visszatérés.”

 

fogalmazott Szijjártó, majd pozitívan értékelte az Ausztriában és Szlovákiában bevezetett intézkedéseket.

 

„Örülünk az osztrák és szlovák könnyítő intézkedéseknek, a kölcsönösség biztosítására alkalmas döntéseket hamarosan mi is megtárgyaljuk.”

 

Mivel a szlovák „24 órás” könnyítést még némiképp homály fedi, bízunk benne, hogy nem kell megvárni a tényleges határnyitásokat ahhoz, hogy akik például Budapesten dolgoznak, vagy a hónapok óta szétszakított családok ismét találkozhassanak.

 

Klus: A 24 órás határnyitás csak a kivételezetteknek lehetséges, illetve akik előtte karanténban voltak

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.