Nyitókép: MTI/EPA

 

Frissítve: 17.50 A Magyar Közlöny mai számából kiderül, hogy Magyarország a mai nappal megnyitja határait az osztrák állampolgárok, illetve az Ausztriából érkező magyar állampolgárok előtt. 

 

Az országhatár átlépésének feltétele a belépést megelőző 4 napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszt eredményének felmutatása.

 

 hirdetes_810x300  

Amennyiben a Magyarország területére belépett magyar, illetve osztrák állampolgár a belépést követő 14 napon belül COVID-19 fertőzés tünetét észleli, akkor a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

 

Az osztrákok már reggeltől mehettek, a felvidéki magyarok nem

 

Frissítve: Csütörtökön Szijjártó Péter bejelentette, hogy május 22-től a magyar határ is megnyílik a szlovák állampolgárok előtt:

 

Breaking: Péntektől Magyarország megnyitja határait Szlovákia előtt

 

A határnyitást illetően Szlovákiáról továbbra sincs szó, ami azt jelenti, hogy a felvidéki magyarok továbbra sem léphetnek be Magyarország területére, holott Szlovákia 24 órára ezt csütörtöktől már lehetővé teszi. Igaz, Szlovákia a lépést egyoldalúan, azaz a magyar féllel való egyeztetés nélkül hozta meg.

 

Olvasóink visszajelzései alapján a mai napon több határátkelőhelyen is visszafordították a Magyarországra igyekvő felvidéki magyarokat. Így volt ez többek között Komáromban és Párkányban is. A Felvidék.ma például azt írja,

 

„Az átkelésre érkező embereknek a rendőrök a visszafordulást javasolták, mivel magyar oldalról nem kapnak engedélyt a beutazásra.”

 

Frissítve: 15.23 Cikkünk megjelenése után az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján ezzel szemben újságírói kérdésre a magyar rendőrség illetékese úgy nyilatkozott, hogy a felvidéki magyarok átléphetik a magyar határt. Kérdés, hogy minderről miért nem tudnak akkor mindenhol a magyar határőrök.

 

Ellentétes hatósági intézkedések

 

Kiss Róbert, a készenléti rendőrség illetékese az alábbi videó 27. percénél szó szerint ezt mondja:

 

„Tájékoztaton Önöket, hogy igen, a magyar állampolgárainkra is vonatkoznak ezek a könnyítő feltételek, rendelkezések. A szabály a következő: az a személy mentesül a hatósági házi karantén elrendelése alól, aki Szlovákiában rendelkezik állandó vagy tartózkodási címmel, beutazásának időtartama ne haladja meg a 24 órát, illetve a belépésnél a szlovák rendvédelmi szervek által átadott formanyomtatványt kitölti. A beutazási célországoknak a listáját a szlovák fél állapította meg, ezen beutazási célországok között szerepel Magyarország is. tehát állampolgárságtól függetlenül be lehet utazni, a szlovák fél által meghatározott 8 országba. Azokat a konjuktúr feltételeket kell biztosítani, amelyet az ő általuk meghatározott jogszabályok előírának.”

 

A hatósági kommunikáció e téren tehát továbbra sem egyértelmű. Ráadásul míg Ausztria vonatkozásában a Magyar Közlöny egyértelműen fogalmaz, Szlovákia vonatkozásában nincs ilyen döntés, csak az operatív törzs sajtótájékoztatóján elhangzottakra támaszkodhatunk, ami láthatóan a gyakorlatban a határátkelőhelyeken egymásnak ellentétes hatósági intézkedéseket eredményez.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.