Nyitókép forrása: reuters.com

 

Ha nem lenne elég a koronavírus-járvány okozta válság, az USA és Kína dobnak rá egy lapáttal. Az Egyesült Államok pénteken bejelentette, hogy 33 kínai jogi személyt ad hozzá a kereskedelmi háború során létrehozott korábbi feketelistához.

 

A cégek hivatalosan azért kerültek feketelistára, mert segítették a pokingi központi kormányzatot a Tamir-medencében  élő ujgur kisebbség megfigyelésében, vagy mert tömegpusztító fegyverek gyártásában vettek részt illetve szoros kapcsolatban állnak a kínai hadsereggel.

 

A nagyobb képhez azonban hozzátartozik, hogy Kína néhány órával korábban megerősítette: megkerüli Hongkong elvileg autonóm városi döntéshozását a vitatott nemzetbiztonsági törvény ügyében, ami egyértelmű üzenet Trump amerikai elnök számára: Hongkongban Peking azt tehet amit akar, és nem fél a következményektől.

 hirdetes_300x300  

 

A hongkongi geopolitikai viszályról bővebben alábbi elemzésünkben olvashat:

 

A hongkongi tüntetéshullám háttere: Peking megszabadulna egyik idegesítő gyenge pontjától

 

A most feketelistára rakott kínai cégek között van a NetPosa, Kína legismertebb mesterséges-intelligenciát kutató vállalata, amelynek arcfelismerő szoftverét bevetették az ujgurok ellen, hol végrehajtási, hol megfigyelési céllal. De oda került a Qihoo360 is, amely arról vált híresség, hogy 2015-ben kitiltották a Nasdaq tőzsdeindex vállalatai közül. Nemrég azt állította a sajtónak, bizonyítékai vannak arra, hogy az amerikai CIA megpróbálta meghackelni a kínai légiforgalom-irányítást.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!