Nyitókép forrása: politico.eu

 

Az Európai Bizottság 750 milliárd eurós újjáépítési finanszírozási terv kidolgozását tűzte ki célul az EU 27 tagállamának gazdasági helyreállítása érdekében – jelentette ki Ursula von der Leyen EB-elnök az újjáépítési program szerdai, Európai Parlament plénuma előtti ismertetésekor.

 

A keret 500 milliárd eurónyi vissza nem térítendő támogatással és 250 milliárd eurónyi kedvezményes hitellel támogatná meg az uniós országok gazdaságait. Ezek az összegek az EU következő költségvetésével együtt már 1850 milliárd eurós büdzsét jelentene.

 

A dolog érdekessége, hogy a szükséges forrásokat az EU a pénzpiacokról szerezné be, vagyis közös, európai, hosszúlejáratú kötvénykibocsátással, ami ellen a németek éveken át tiltakoztak. A kötvények lejárati ideje 2028 és 2058 közé esne – tehát nem a Soros György által felvetett örökkötvények kerülnének megvalósításra.

 

 hirdetes_810x300  

A 750 milliárd eurós „Új Generáció” névre keresztelt újjáépítési keret Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök közös megállapodásával jöhetett létre. Németország és több északi, fegyelmezett pénzpolitikát folytató országgal egyetemben évekig tiltakozott az ilyen közös adósságkibocsátástól, mert az azt jelentené, hogy a német adófizetők terhére húznák ki a déli tagállamokat a kátyúból.

 

A keret egyelőre csak egy javaslat, amelyről a tagállamok nyilván heves vitákat fognak folytatni, különösen az olyan kérdések kapcsán, mint hogy kik milyen arányban és milyen feltételek mellett meríthetnek majd a keretből, és kik milyen arányban viselik majd a terheket. A Brexit miatt pedig talán az is szóba kerülhet, hogy egy újjáépítési csomagból megsegített országnak vissza kellene-e fizetnie az összeget, ha úgy dönt, kilép az EU-ból.

 

A közös adósságkibocsátás legnagyobb ellenzői még keresztbe tehetnek a Bizottság tervének. A fukar négyek (Ausztria, Dánia, Hollandia és Svédország) elutasítja a vissza nem térítendő támogatások gondolatát, ők az egész keretet kedvezményes, de visszatérítendő kölcsön formájában bocsátanák a tagállamok rendelkezésére.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.