Nyitókép forrása: aljazeera.com

 

A túlságosan laza Svédország nem csak gyászos járványügyi statisztikájával fizeti meg túlságosan laza és ellentmondásos járványügyi intézkedéseit. Nemrég Ciprus feketelistára tette a svéd állampolgárokat, mivel „elfogadhatatlan fertőzési kockázatot jelenthetnek” országuk elégtelen megelőző intézkedései miatt.

 

Egyelőre más európai ország nem követte Ciprus példáját, de például Svédország szomszédai – Norvégia, Dánia és Finnország – egyre határozottabban ad hangot aggodalmának a svédekkel közös határok megnyitása miatt.

 

Nem csoda. A skandináv országban nem csak rosszabbak a járványügyi mutatók, de később is bontakozott ki a kór, ezért időbeli lemaradásban van a többi európai országhoz képest. Ezen felül, a halálozási arány Svédországban a halálozási arány négyszerese a dániai rátának, kétszerese a finn rátának és tízszerese a norvég rátának.

 hirdetes_300x300  

 

A svéd kormány még most is viszonylag szabadabb mozgásteret ad gazdaságának, mint tette ezt Európa többi országa.

 

Svédország Ciprussal szemben azzal érvel, hogy nem tűri a diszkriminációt, ugyanakkor a szigetország szerint a magas fertőzöttségi rátával küzdő maroknyi európai országgal szembeni korlátozásokat „járványügyi kockázatelemzés” alapján rendelték el. Stockholm most az Európai Unión keresztül próbálja megszorongatni a cipriótákat, akik veszélyes precedenst teremtettek a svédekre nézve.

 

A svédek a járvány kibontakozásának elején azzal érveltek, hogy a halálesetek elkerülhetetlensége mellett nagyobb kárt okoznának, ha korlátoznák a gazdaságot. Mikor aztán a fertőzés elkezdett végiggázolni az országon, a kormány olyan narratívát kezdett el közvetíteni, miszerint a szabadságjogok fontosabbak a közösségi érdeknél, egyébként is nyájimmunitásra kell törekedni.

 

Ma a politikai nyilatkozatok leggyakrabban használt formulája, hogy a koronavírus-járvány minden bizonnyal hosszútávon fennálló probléma lesz, ezért felesleges korlátozni a gazdaságot. Kvázi abban reménykednek, hogy igazuk lesz, és hosszú távon jobban jönnek majd ki a válságból, mint a többi ország.

 

Jelenleg azonban nem túl rózsás a helyzetük. 34 440 igazolt fertőzés mellett 4125 halálesetnél tartanak eddig, több mint 25 ezer aktív esettel. A halálozási ráta 11,98 százalékos. A Worldometer adatai szerint érdemben nem csökken a napi új fertőzöttek száma (hétköznap napi 6-7 száz fő, a hétvégén 3-4 száz).

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.