Nyitókép forrása: startribune.com

 

Rohamrendőrök az utcákon, a nemzeti gárda készenlétben, Donald Trump amerikai elnök ujja pedig a Twitter közzétételi gombján, vagyis bármelyik pillanatban tovább ronthatja az egyébként is veszélyesen eszkalálódott körülményeket.

 

Nagyjából ez a helyzet ma Minnesotában, ahol néhány nappal ezelőtt őrizetbe vétel közben a rendőrök megöltek egy afroamerikai gyanúsítottat. A rendőri túlkapás miatt tömegek vonultak az utcára, ám hamarosan a tüntetésből zavargás, a zavargásból gyújtogatás és fosztogatás lett. Az egyébként is feszült szituációt az újraválasztására készülő Donald Trump elnök azzal próbálta kezelni, hogy megfenyegette a tüntetőket…

 

Durva eset

 

 hirdetes_400x285  

„Nincs béke igazság nélkül” – skandálta az éjjel egy több száz főből álló tömeg Minnesota amerikai állam legnagyobb városa, Minneapolis utcáján. Mögöttük felégetett üzletek és italboltok. Elmondásuk szerint a 36 éves George Floydnak követelnek igazságot, akit hétfőn a rendőrök őrizetbe vétel közben öltek meg.

 

A férfit pénzhamisítás gyanújával tartóztatták le. A négy eljáró járőr az egyébként ellenállást nem tanúsítot Floydot megbilincselte, a földre fektette, majd az egyikük percekig térdelt a hason fekvő afroamerikai férfi nyakán, aki bár szólt, hogy nem kap levegőt, néhány perc alatt meghalt. A rendőrök ezt a felvételek szerint vagy nem vették észre, vagy teljesen figyelmen kívül hagyták.

 

A rendőrségi jelentés szeriont Floyd alkohol és drog hatása alatt volt, ám a tartalmát az esetről készült felvételek napvilágra kerülését követően „frissítették” azzal, hogy „egy férfi rendőri intézkedés folyamán egészségügyi problémák miatt életét vesztette”.

 

Bár a városnak fekete bőrű főkapitánya van, aki megválasztásakor ígéretet tett a hatóságok és a lakosság kapcsolatának javítására, a felvételeken sajnos mégiscsak az látszik, hogy egy fehér rendőr rátérdel egy fekete gyanúsított nyakára és megöli. Az, hogy a rendőr társai, akik tétlenül figyelték az eseményeket, nem fehérek voltak, részletkérdés.

 

Részletek az esetben az alábbi videóban, 1:05-nél:

 

 

Megindult a tömeg

 

Szerdán a rendőri túlkapás elleni tüntetés erőszakos utcai zavargásokká fajultak, csütörtökön a „tüntetők” már épületeket gyújtottak fel és barikádokat építettek, amelyeket aztán megint felgyújtottak. A szó szerint lángokban állt a város. A tüntetők megostromolták a harmadik kerületi rendőrkapitányságot, és tüzet gyújtottak a bejáratnál. Biztonsági okokból az épületet kiürítették. A tömeg ezután a rendőrőrs előtt állva skandálta Floyd utolsó szavait: „nem tudok lélegezni”.

 

Az újraválasztásra készülő Donald Trump amerikai elnök „szélhámosoknak” nevezte a tüntetőket, a város főpolgármesterét, a szélsőbalos Jacob Freyt „tehetetlen, harmatgyenge” jelzőkkel illette Twitter üzenetében, amelyben javaslatot tett a Nemzeti Gárda bevetésére.

 

 

Külön érdekesség a republikánus elnök nagyobb bizalommal viseltetett a demokrata kormányzó irányába. Tim Waltz ugyanis még csütörtökön a szomszédos városba vezényeltetett 500 katonát.

 

Nem kérdés azonban, hogy a helyzetet Trump megpróbálja saját hasznára fordítani. A fehér választók által hatalomba juttatott republikánus elnök egy másik Twitter bejegyzésében azt írta, hogy a gyújtogatók meggyalázzák az áldozat emlékét, Waltnak pedig azt üzente, hogy a hadsereg teljes mellszélességgel mellette áll. Ezután arra figyelmeztetett, hogy a fosztogatással a lövöldözés is elkezdődik”.

 

A twitter ez utóbbi megjegyzést az erőszak népszerűsítésének nyilvánította, de nem törölte, mert ettől még közérdekű közleménynek minősült.

 

Fotó: afp

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!