Nyitókép forrása: abcnews.com

 

Az Egyesült Államok megszakít minden együttműködést az Egészségügyi Világszervezettel – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken.

 

„Kína teljes ellenőrzést gyakorol a WHO felett annak ellenére, hogy csak 40 millió dollárral járul hozzá az éves költségvetéséhez, míg az Egyesült Államok évente 450 milliót dollárt fizet a közös kasszába”

 

indokolta döntését az amerikai elnök. Hozzátette, hogy a világnak választ kell kapnia Kínától a koronavírusra vonatkozóan, és Pekinget tette felelőssé a járványért. Kijelentette, hogy Kína elzárta a vuhani fertőzöttek az ország többi részétől, de a külföldi utazásoktól nem.

 

 hirdetes_300x300  

Trump szerint a WHO elégtelen intézkedéseket tett a járvány megakadályozására, ami végül az USA-t sújtotta a legjobban. Azt is mondta, hogy a WHO „Kína-központú”, és az kínai fertőzöttek utazási tilalmával ellentétes tanácsokat adott Pekingnek a járvány korai szakaszában, ami a vírus elterjedéséhez vezetett.

 

Trump május elején azzal fenyegetőzött, hogy ha a WHO nem foganatosít fejlesztő jellegű reformokat 30 npon belül, az USA felfüggeszti az anyagi hozzájárulását. Pénteken Trump beváltotta ígéretét.

 

„Az Egyesült Államok ma megszüntet minden kapcsolatot a WHO-val, a neki szánt forrásokat pedig más szervezetekhez és alapokhoz irányítja át”

 

mondta.

 

A WHO kétéves költségvetéssel dolgozik, évente átlagban az amerikai támogatás 446 millió dollárt tett ki, ami a szervezet teljes büdzséjének 14,67 százaléka. A második legnagyobb hozzájáruló az Egyesült Királyság, a harmadik pedig a Bill Gates és felesége alapítványa. Németország csak az ötödik, az ENSZ a hatodik, Japán a hetedik, az Európai Bizottság pedig a nyolcadik legnagyobb hozzájáruló.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!