Nyitókép forrása: A tüntetéseken gyakran látható az amerikai zászló, ám mindig lefelé, ami a segélykérés jele. Fotó: ksat.com 

 

Pénteken folytatódtak a zavargások Minnesotában, az erőszakos tüntetéshullámot kiváltó ügyben vádat emelt a megyei ügyész.

 

Derek Chauvin már csak volt minnesotai rendőrtiszt ellen vádat emeltek másodfokú emberölés és harmadfokú gyilkosság ügyében, illetve mert figyelmen kívül hagyta egy tiszttársa figyelmeztetését az őrizetes állapotára vonatkozón. Az ügyész nem zárta ki, hogy további vádemelésekre kerül sor a rendőr társai esetében, akik tétlenül nézték, ahol Chauvin kvázi megfojtja áldozatát a nyílt utcán. Ha a bíróság bűnösnek találja, legalább 12 év börtön vár rá.

 

Ahogy arról pénteken beszámoltunk, Minneapolis napok óta szó szerint lángokban áll. Hétfőn négy rendőr pénzhamisítás gyanújával vett őrizetbe egy George Floyd nevű afroamerikai férfit. Megbilincselése után az egyik rendőr rátérdelt a nyakára. Flyod hiába rimánkodott, hogy nem kap levegőt, a rendőrök ügyet sem vetettek rá. Chauvon még akkor is a nyakán térdelt, amikor már megfulladt. A halál beálltát csak a kórházba szállítás után állapították meg. Az esetről több felvétel is felkerült az internetre.

 hirdetes_810x300  

 

St. Paul városa csütörtökön. Egy rohamrendőr próbálja megtisztítani az utcát a tüntetőktől. Fotó forrása: mercurynews.com

 

Szerdától Minneapolisban a békés tüntetés gyújtogatásokkal és fosztogatásokkal tarkított erőszakhullámmá alakult.

 

Péntekre a minneapolisi rendőrök teljes harci felszerelésben várták a megmozdulások újabb hullámát. A tiltakozások tíz másik városra is átterjedtek.

 

A Pentagon ritkán látott lépésre szánta el magát: pénteken utasította a szolgálatban lévő katonai rendőrséget, hogy álljon készenlétben Minneapolisban. Az észak-karolinai Fort Braggban és a New York-i Fort Drumban állomásozó katonákat pedig arra utasítottak, hogy parancs esetén négy órán belül álljanak készen a bevetésre. A kansasi és Fort Riley katonáknak ugyanerre 24 órájuk van.

 

Washingtonban a Fehér Házat védő rohamrendőrökre a tüntetők üvegpalackokat és köveket dobáltak – a hatóságok paprikasprayt használtak. Több személyt előállítottak a Fehér Házzal szembeni Lafayette téren.

 

Washingtoni tüntetés pénteken. Fotó forrása: cnbc.com

 

Több órás békés tüntetés után Atlantában is erőszakosra fordultak az események. A demonstrálók egy csoportja rendőrautókat tört össze, gyújtogatott, és „elfoglalta” a CNN hírtelevízió székházának ikonikus logóját. Az atlantai megmozdulások során legalább három rendőr megsérült (a tömeg üvegekkel és téglákkal dobálta a rendőröket), több letartóztatás is történt.

 

Tüntetés Atlantában pénteken. Fotó forrása: cnbc.com

 

Az Amerika-szerte elterjedő tüntetéshullám epicentrumában, Minneapolisban a kijárási tilalom sem akadályozta meg a demonstrálókat. Folytatódott a rongálás, a gyújtogatás, a tüntetők helyenként összecsaptak a rendőrökkel, üzleteket, boltokat rámoltak ki.

 

Ez még mindig Atlanta. Efoglalták a CNN székházának logóját. Fotó forrása: mercurynew.com

 

New Yorkban a Manhattanből induló tömeget Brooklynban tartóztatták fel a rohamrendőrök. A demonstrálók üvegpalackokat hajigáltak a rendőrökre, akik válaszul könnygázt vetettek be, majd a megbomlott egységű tömeget szétverték. A demonstrálók is gépkocsikat gyújtottak fel, a rendőrökkel folytatott harc kisebb csapatok szintjén folyamatosan újra és újra kiújult. Brooklynban annyi embert tartóztattak le, hogy buszokkal vitték a foglyokat a fogdába.

 

New York, Barclays Center. Rendőrök és tüntetők: üvegek kontra paprikaspray. Fotó forrása: cnbc.com

 

Houstonban, George Floyd szülővárosában vagy ezer ember gyűlt össze a városháza előtt. Az esemény békésen zajlott, a rendőrség egy nőt vett őrizetbe, aki egy puskával akarta „harcra” felbujtani a tömeget.

 

CNBC.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.