Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

 

Trianon nem válhat egy olyan sziklatömbbé, ami a szlovákokat és a magyarokat is gátolni fogja abban, hogy a jövő felé tekintsenek – mondta keddi budapesti látogatása során Ivan Korčok szlovák külügyminiszter, ahol Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel találkozott.

 

A trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulója kapcsán Korčok megjegyezte, hogy a magyar kollégájával nagyon nyíltan sikerült beszélnie Trianonról.

 

 hirdetes_810x300  

„Ezt a történelmi mérföldkövet mindketten másképp látjuk. Ugyanarról a történelemről van szó, de mindketten eltérő módon éljük meg a következményeit. Az, aminek nem kell, hogy egyesítsen minket nem szabad, hogy szétválasszon minket. Ebben a szellemben kell tekinteni arra az összejövetelre, amit Igor Matovič szlovák kormányfő hívott össze, s melynek keretén belül a szlovákiai magyar közösség képviselőit is meghívta. Szerintem ez egy erős jelzés, vagy inkább empátia, amit mi is elvárunk Magyarországtól június 4-én, amikor a magyarok a trianoni békeszerződés aláírásának százéves évfordulójára fognak emlékezni”

 

– jelentette ki Korčok, majd hozzátette: a szlovákoknak és a magyaroknak is összetett a történelmük és az is, amit ezzel kapcsolatban átéltek. Ami az egyik számára vereség, az a másik számára győzelem. Ami az egyiknek trauma, az a másiknak a szabadság kezdete.

 

 „Mindez azonban nem válhat egy olyan sziklatömbbé, ami állandóan fojtogat minket, és ami nem engedi, hogy a jövőbe nézzünk és azt csináljuk, amit a polgárok jelenleg elvárnak tőlünk. Bízom benne, hogy ez a hét együttérzéssel teli hét lesz. Az a kérésem, hogy azok a hangok, amelyek június 4-én elhangzanak Budapesten, azok olyan hangok legyenek, amelyek tényleg megnyitják az utat a jövőbeli együttműködéshez”

 

– tette hozzá Korčok.

 

Szijjártó Péter a TASR kérdésére azt mondta, szívesen várják Igor Matovič kormányfő látogatását Magyarországon.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!