Külügyek

A koronavírus elleni harc svéd modelljének értelmi szerzője beismerte, hogy hibázott

Túl sok emberéletbe került a skandináv ország lazasága, és még csak a gazdaságon sem segített

Nyitókép forrása: anttevisen.com

 

Svédország vezető epidemiológusa elismerte, hogy túl sok halálesetet eredményezett a COVID-19 elleni harc általa erőltetett stragéiája. Anders Tegnel győzte meg a svéd kormányt arról, hogy a gazdaság érdekében ne vezessenek be szigorú korlátozó intézkedéseket.

 

Hirdetés(x)

„Ha tudnám, amit ma tudok, és ismét ugyanezzel a betegséggel kerülnék szembe, azt hiszem, valahol a svéd modell és Európa többi része által bevezetett modellek között találnánk meg a helyes utat”

 

nyilatkozta Tegnell a Svéd Rádióban.

 

Gyilkos felelőtlenség

 

Tegnell volt az először világszerte irigyelt, majd sokat bírált svéd járványügyi modell értelmi szerzője, aki meggyőzte Stefan Löfven miniszterelnököt és kormányát arról, hogy a járvány mindenképpen elhúzódik, és ezért felesleges a halálesetek visszaszorítása érdekében tönkre vágni a gazdaságot.

 

Tény, hogy Európa többi részéhez képest a svéd gazdasági növekedés fagypont feletti tempót diktál, ám ezért elképesztően nagy árat fizettek. Százezer főre 43 haláleset jut, ami a világ egyik legmagasabb halálozási rátája, és többszöröse a szomszédos országok halálozási rátájának.

Hirdetés(x)

 

Svédország a járvány megérkezésekor ahelyett, hogy korlátozó intézkedéseket vezetett volna be, csak pár tiltást foganatosított. Az iskolák, kocsmák, vendéglők nyitva maradtak, a svédek összejártak. A nagy tömegrendezvényeket ugyan betiltották, de érdemi intézkedések a vírus feltartóztatására nem történt.

 

Azt hitték, halhatatlanok – tévedtek. Elbukott a koronavírus elleni harc svéd modellje

 

Svédország magas kockázatú COVID-zóna

 

Aztán a helyzet romlani kezdett, a kormány pedig látva az áldozatok számát és a gyászolók egyre növekvő tömegét, gyorsan elhatárolódott Tegnelltől. Ma már az ötven főnél nagyobb rendezvények is tiltva vannak, és sok mindent szigorítottak, a személyi szabadságra hivatkozva azonban a vendéglők és edzőtermek végig fogadhattak ügyfeleket.

 

Tegnell most először ismerte el nyilvánosan, hogy hibázott, bár koránt sem közvetlenül. Ő úgy fogalmazott: „nyilvánvaló, hogy van mit még javítani azon, amit Svédországban tettünk”.

 

Ma ott tartunk, hogy miközben Európa többi része fokozatosan lazít a korlátozó intézkedéseken, addig Svédországban továbbra is fenn kell azokat tartani. Ráadásul, még a szomszédos skandináv országok is korlátozzák a „magas kockázatú COVID-területekről érkezők belépését”, tehát a svédekét is. Az egyik legelső és legkirívóbb eset Ciprusé: a szigetország egyszerűen megtiltotta a svédek beutazását.

 

Európai feketelistára kerülhetnek a svédek felelőtlen járványpolitikájuk miatt

 

A gazdaság így is bedől

 

És mindennek tetejébe a gazdasági válságot sem sikerült elkerülni. Az első negyedév ugyan még nulla feletti növekedési ütemet mutat, de csak azért, mert a járvány késve érkezett az országba. A legújabb becslések szerint a svéd GDP idén 7 százalékkal fog visszaesni. Magdalena Andersson pénzügyminiszter pedig jelezte, hogy Svédország a második világháború óta nem látott gazdasági válsággal kénytelen szembenézni.

 

A politikai következményeket a kormány kétségbeesetten próbálja enyhíteni. A kritikai hangok csitítása érdekében Löfven kormányfő a járványügyi intézkedések esetleges mulasztásainak kivizsgálását ígérte.

 

Körkép.sk, Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket