Lukasenka leváltotta a belorusz kormányt és élete legnehezebb elnökválasztására készül - Körkép.sk
Hajnalka
  • HUF: 385.38
  • USD: 1.08
  • 2 °C
  • 8 °C

Hirdetés (X)

Külügyek

Lukasenka leváltotta a belorusz kormányt és élete legnehezebb elnökválasztására készül

1994 óta van hatalmon

Nyitókép forrása: svobodaorg

 

Alekszandr Lukasenka belorusz elnök szerdán visszahívta kormányát- jelentette s Reuters a fehéhorosz Beelta hírügynökségre hivatkozva.

 

Belorussziában (Fehéroroszországban) augusztus 9-én tartanak elnökválasztásokat, az 1994 óta hatalmon lévő Lukasenka pedig nem kételkedik abban, hogy ő nyeri meg hatodszor is az elnökválasztást.

 

Lukasenka jelezte, hogy nem akar radikális változást eszközölni a kormány összetételében, a miniszterelnök személye nyilván változni fog.

SJE Nyílt nap

 

A jelenlegi elnökválasztás lesz Belorusszia legkiszámíthatatlanabb és egyben legfeszültebb választása. Lukasenko egykor a KGB vezette határőrségnél dolgozott, később állami gazdaságok irányításában vett részt. 1990-ben törvényhozási képviselő lett, nem támogatta a rendszerváltást. Az 1991-es moszkvai puccs során a keményvonalas kommunistákat támogatta, és az egyetlen volt, aki ugyanebben az évben a Szovjetunió felbomlása ellen szavazott.

 

Két évvel később antikorrupciós bizottsági elnök lett, majd a regnáló elnök visszahívása után megnyerte az első „demokratikus választásokat” Belorussziában. Hatalomra kerülésekor népszavazások segítségével újra engedélyeztette a kommunista jelképek használatát.

 

Lukasenka kíméletlen az ellenzékkel, a törvényeket előszeretettel változtatja meg hatalma biztosítása érdekében, helyzete azonban ma már koránt sem olyan stabil, mint korábban, ezért Nyugaton arra számítanak, hogy élete legnehezebb választási kampányára készül.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket