Nyitókép forrása: foxnews.com

 

A New York állambeli Buffalo speciális egységének 57 rendőrtisztje mondott két kollégája iránti szolidaritásból, miután a rendőrfőnök fizetés nélküli felfüggeszt rendelt el esetükben.

 

Történt ugyanis, hogy két rohamrendőr Buffaóban az utcai zavargások idején fellöktek egy 75 éves idős férfit. A férfi hátraesett, feje pedig beszakadt, ahogy a járdakőre zuhant. Az egész jelenetről felvétel készült, ami természetesen kikerült az internetre, így borítékolható volt az országos méretű botrány.

 

A két rendőrtisztet ma másodfokú testisértéssel vádolták meg, mindketten óvadék nélkül elhagyhatták a bíróság épületét és szabadlábon védekezhetnek. Tárgyalásuk június 20-án kezdődik.

 hirdetes_810x300  

 

A két rendőrt azonban fizetés nélkül felfüggesztették és belső vizsgálat indult ellenük. Az ügy politikai megítélése elég ellentmondásos. Andrew Cuomo New York állam kormányzója szerin a felvétel sokkoló és gyomorforgató. Byron Brown, Buffalo polgármestere azonban a rendőrtisztek mellé áll, jelezve, hogy a 75 éves férfi agitátor volt, aki bujtogatta a tömeget.

 

 

Azt is kijelentette, hogy a férfit többször távozásra szólították fel, de nem engedelmeskedett. A rendőrök fellépésére ugyanis azután került sor, hogy hatályba lépett a kijárási tilalom, amit pedig azért rendeltek el a város vezetői, mert – ahogy azt Brown nyilatkozta – félte, hogy az esttel megint erőszakos zavargásokba torkollnak a megmozdulások.

 

Buffalóban is mindennapossá vált a vandalizmus, a gyújtogatás és a fosztogatás. Brown szerint a pórul járt nyugdíjas az egyik fő felbujtója a vandáloknak.

 

Szimpátiatiltakozás címén a két felfüggesztett rendőr 57 kollégája felmondott. Nem csoda. Amerikában múlt szerda óta mindennaposak a káoszba fulladó utcai zavargások, a politikusok pedig a közvélemény nyomására egyre inkább megkötik a rendőrök kezét: rend is legyen, kár se legyen, de kezet se emeljenek a randalírozókra.

 

A dolog érdekessége, hogy míg a város szempontjából a nyugdíjas férfi agitátor volt, addig a New York-i kormányzó szerint „békeaktivista”.

 

A videó tanúsága szerint nem szándékos brutalitásról van szó. A nyugdíjas talán az ő korához mérten túl nagy lökést kapott, ám az egyik rendőr azonnal segíteni akart neki, amikor látta, hogy beütötte a fejét. Társa állította meg, de ő is rögtön segítséget kért rádióján.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!