Nyitókép forrása: metro.co.uk

 

Tanúként hallgatná meg András yorki herceget, II. Erzsébet királynő fiát az amerikai szövetségi vádhatóság a szexuális bűncselekményekért elítélt Jeffrey Epstein néhai amerikai pénzember ügyében. A herceg jogi képviselői indulatos hangú válaszüzenetükben a bizalmi elv megsértésével vádolták az amerikai ügyészeket.

 

András hercegről, a brit uralkodó 60 éves fiáról már évekkel ezelőtt kiderült, hogy közeli üzleti és baráti viszonyt ápolt Epsteinnel, aki fiatalkorú lányok sérelmére elkövetett szexuális visszaélések miatt többször is megjárta a börtönt.

 

Epsteint tavaly nyáron ismét őrizetbe vették hasonló vádakkal, de augusztusban öngyilkosságot követett el börtöncellájában.

 hirdetes_300x300  

 

Hétfői brit médiabeszámolók szerint az üggyel foglalkozó amerikai szövetségi ügyészi hatóság az amerikai igazságügyi minisztérium útján azzal a hivatalos megkereséssel fordult a brit belügyminisztériumhoz, hogy szeretné tanúkihallgatásra idézni Andrást az Epstein-ügyben.

 

A megkeresésben nincs szó arról, hogy a yorki herceget hivatalosan bármivel vádolnák, de az amerikai kezdeményezés alapján II. Erzsébet királynő fiának eskü alatt kellene tanúvallomást tennie egy magisztrátusi bíróság előtt.

 

A herceg jogi képviseletét ellátó londoni ügyvédi iroda, a Blackfords LLP hétfői nyilatkozatában közölte: András az idén háromszor is felajánlotta az amerikai igazságügyi minisztériumnak segítségét az Epstein-ügy vizsgálatában.

 

A közlemény szerint a Blackfords kérte, hogy András együttműködését és bármilyen esetleges meghallgatását az amerikai fél kezelje bizalmasan, mivel ez a gyakorlat olyan esetekben, amikor valaki önkéntesen együttműködik az amerikai igazságügyi tárcával.

 

Az ügyvédi iroda szerint azonban az amerikai minisztérium az ügyre vonatkozó nyilatkozatokkal és kiszivárogtatásokkal megsértette ezt a bizalmi elvet, és olyan benyomást keltett, mintha András herceg „zéró együttműködési készséget tanúsítana”.

 

Lehetséges, hogy az amerikai fél a felajánlott együttműködés helyett inkább publicitásra törekszik – áll a londoni ügyvédi iroda szokatlanul indulatos hétfő közleményében.

 

A Blackfords nyilatkozata szerint az amerikai igazságügyi minisztérium leszögezte, hogy a yorki herceg nem az amerikai bűnügyi vizsgálat egyik célpontja. Az ügyvédi iroda hangsúlyozta, hogy az amerikai fél is önkéntes és bizalmas együttműködését kért a hercegtől.

 

Jeffrey Epstein szexuális üzelmeinek egyik volt áldozata, a jelenleg 36 éves floridai Virginia Giuffre – akkori nevén Virginia Robert – tavaly közölte, hogy Epstein 2001-ben és 2002-ben több alkalommal is szexuális kapcsolatra kényszerítette őt András herceggel.

 

Virginia Giuffre 2001-ben 17 éves volt, és a floridai törvények szerint akkor még kiskorúnak számított. András – a királynő harmadik gyermeke, aki jelenleg a nyolcadik a brit trónutódlási sorban – a BBC televízió tavaly novemberben sugárzott interjúműsorában kategorikusan tagadta, hogy valaha is szexuális kapcsolata lett volna Virginia Roberts-Giuffre-val.

 

Kijelentette: arra sem emlékszik, hogy egyáltalán találkozott volna vele, és tagadta azt is, hogy bármit tudott volna Epstein bűncselekményeiről, mielőtt a néhai mágnást elítélték e bűncselekmények miatt.

 

A herceg azért egyezett bele az interjúba, hogy tisztázza magát a hosszú évek óta parázsló ügyben. Kijelentései azonban pontosan az ellenkező hatást érték el: az interjú hangos nemzetközi botrányt kavart. A yorki herceg ennek hatására nem sokkal a BBC-interjú sugárzása után bejelentette, hogy visszavonul a brit királyi család magas rangú tagjaként végzett közéleti tevékenységétől.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!