Nyitókép forrása: en24.sk

 

A hagyományos családmodell és a gyermekek LMBT-ideológiával szembeni védelmét, valamint az eddigi családtámogatások megőrzését ígérte szerdán Varsóban az elnöki tisztségért a június 28-i választáson újrainduló Andrzej Duda hivatalban lévő államfő.

 

A Családvédelmi Charta nevű, a családok társadalmi és anyagi támogatásáról szóló dokumentum aláírását követő beszédében Duda az állam számára létfontosságúnak minősítette a családközösséget.

 

Utalva a lengyel alkotmányban foglalt felfogásra, amely egy nő és egy férfi kapcsolataként határozza meg a házasságot, kijelentette: a házasság „nem létezik, és nem is fog létezni semmilyen más formában (…) ez az alkotmányosan egyedül elismert módja”.

 hirdetes_300x300  

 

Megengedhetetlennek nevezte, hogy azonos nemű párok gyermeket fogadhassanak örökbe.

 

„Ilyen megoldást nem lehet bevezetni, ez idegen ideológia” – jelentette ki. Arra vonatkozóan, hogy ez a fajta örökbefogadás egyes országokban lehetséges, úgy vélte, ez több tekintetben „óriási kétségeket ébreszt”.

 

Hangsúlyozta, hogy a gyermekeket védeni kell az LMBT-ideológiával szemben. Kiemelte a szülők jogát ahhoz, hogy maguk döntsék el, milyen szellemben nevelik gyermekeiket, és úgy nyilatkozott, hogy meg kell tiltani az LMBT-ideológia terjesztését a közintézményekben.

 

Ez a véleménye arra utalhatott, hogy fő elnökválasztási riválisa, az ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester tavaly meghirdetett egy LMBT-charta nevű programot, amelynek oktatásügyre vonatkozó része a fővárosi iskolákban a szexuális nevelés olyan formáit vezette volna be, amelyek a bírálók szerint idő előtt felébresztenék a nemi ösztönt a gyermekeknél.

 

A Családvédelmi Chartában Duda megígérte egyebek között a nagyvonalú lengyel családtámogatási program, a Család 500+ folytatását és a családbarát munkapiac fejlesztését. A Család 500+ keretében minden második és harmadik gyerek után havi 500 złotyt (mintegy 388 ezer forint) utal az állam a szülőknek. A többnemzedékes családok esetében – melyekben a nagyszülők is részt vesznek a gyereknevelésben – a program kiemeli a csökkentett nyugdíjkorhatár és a 13. havi nyugdíj megőrzését. Újabb megoldásként az elnök kilátásba helyezte a minden gyermek után járó 500 zloty értékű utalvány bevezetését, a fogyatékkal élő gyermekeket nevelő családoknak járó támogatások kiterjesztését, illetve a családon belüli erőszak szigorúbb büntetését.

 

Felmérések szerint Duda a választás fő esélyesének számít. Trzaskowski nemrég váltotta fel a PO korábbi elnökjelöltjét, Malgorzata Kidawa-Blonskát, azóta a fő ellenzéki tömörülés jelöltjének támogatottsága emelkedő tendenciát mutat.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!