Nyitókép: Szabadka, 2020. június 11. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke (b) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke sajtótájékoztatót tart a szabadkai Népszínház épülete előtt 2020. június 11-én. MTI/Rosta Tibor

 

Történelminek nevezte a jelent, a jelen pillanatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke csütörtökön Szabadkán a Közép-európaiság a XXI. században című kerekasztal-beszélgetésen, főként – tette hozzá – ha a Szerbiával fenntartott viszonyt vizsgáljuk.

 

Mint mondta: a szomszédos országok közül a XX. században Szerbiával volt az egyik legnehezebb kapcsolata Magyarországnak, az utóbbi években azonban éppen Belgráddal alakult a legjobban a viszony.

 

Szerbia is észrevette, hogy Magyarországra mindig számíthat – közölte.

 hirdetes_810x300  

 

Kövér László kiemelte: a közép-európaisághoz elengedhetetlenül szükséges a nemzeti önazonosság. Mint mondta: az európai uniós tagság lehetőséget és veszélyt is hordoz magával, az Európai Unió válsága ugyanis bár veszélyes, de esélyt teremt arra, hogy Magyarország is elmondhassa gondolatait, és esetleg a nyugat-európai elit is meghallgassa azt.

 

Miként az utóbbi tíz évben, úgy az elkövetkező időszakban is számíthat a vajdasági magyarság az anyaország támogatására – hangsúlyozta Kövér László.

 

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány iskolafelújításokkal, gazdasági programmal, politikai-diplomáciai segítséggel is igyekezett megkönnyíteni számukra a szülőföldön történő boldogulást.

Kiemelte: a június 21-i szerbiai választás sorsdöntő a vajdasági magyarság számára, ahogyan a korábbi választások is azok voltak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.