Nyitókép: mti

 

frissítve 17:52-kor

 

Igor Matovič szlovák kormányfő Budapesten találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A két kormányfő egy több mint két órán át tartó tárgyalás után tartott közös sajtótájékoztatót.

 

Orbán Viktor nyilatkozatában köszönetet mondott Igor Matovičnak, amiért ellátogatott Budapestre, hogy a kormányprogramját magyarra is lefordította, ill. a felvidéki magyarok felé tett gesztusaiért, melyek elértek Magyarországra is.

 hirdetes_810x300  

 

Orbán Viktor jelezte, hogy Magyarország büszke a területén élő szlovák közösségekre, akiknek szép iskoláik, templomaik vannak. Orbán kiemelte, hogy 2010 óta négyszeresére emelték a magyarországi szlovák közösségnek nyújtott támogatást.

 

A magyar miniszterelnök elmondta, megkérte szlovák kollégáját, hogy őrizze meg az eddig mutatott jóindulatát, és legyen jó miniszterelnöke a szlovákiai magyaroknak, „mert mi magyarok érzékenyek vagyunk a nyelvünkre és a kultúránkra, (…) fogadjanak el bennünket úgy, ahogy vagyunk.” Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy a magyaroknak  világos történelmi tudatuk van, és úgy látják, a kapcsolatokat a szomszédokkal úgy kell alakítani, hogy a száz éve történtek ne jelentsék az együttműködés akadályát.

 

“Én elfogadtam a kezet, amit a miniszterelnök úr nyújtott nekem, nem csak fizikai de intellektuális értelemben is”

 

Igor Matovič jelezte, hogy számára komoly jelentést hordoz, hogy második hivatalos külföldi látogatása Magyarországra vezetett. Emlékeztetett, hogy első szlovák kormányfőként vállalta fel nyíltan a közös magyar-szlovák múltat, mikor Trianon 100. évfordulója előtt két nappal rendezvényt szervezett a pozsonyi várban a magyaroknak.

 

A szlovák kormányfő a sajtótájékoztató során többször is hangsúlyozta, és nyilvános ígéretet tett arra, hogy olyan feltételeket, „hátországot” teremt Szlovákiában, hogy a felvidéki magyarok egyszer egyenjogú polgárnak érezhessék magukat, hogy ne számítson milyen nyelven tanította őket édesanyjuk, hogy meg tudják tartani nyelvüket és kultúrájukat.

 

Újságírói kérdésre Trianon 100. évfordulója kapcsán Matovič elmondta, hogy az ő filozófiája, a „múltat nem mi írtuk, a jövő a mi kezünkben van”, és e mentén szeretne haladni továbbra is. Mint mondta, a történelmen nem lehet változtatni, hagyjuk meg a történészeknek, hogy megírják tankönyvekben. Megjegyezte, hogy talán jó lenne, ha szlovák és magyar történészek közösen tennék ezt.

 

Matovič kiemelte, hogy szeretné, ha a szlovákok és magyarok úgy élnének egymás mellett, hogy mind a két ország törődjön az állampolgárairól függetlenül attól, hogy milyen nyelven beszélnek.

 

A teljes sajtótájékoztató itt hallgatható meg:

 

Miniszterelnöki csúcs, Budapest. Orbán Viktor és Igor Matovič közös sajtótájékoztatója.

Gepostet von Körkép am Freitag, 12. Juni 2020

 

 

Orbán-Matovič találkozó Budapesten – Percről percre

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 18 olvasónak tetszik ez a cikk.