Nyitókép forrása: reuters

 

Erőszakos zavargásokba és összecsapásokba torkollt a jobboldali érzelműek mai londoni tüntetése, amelyet azért kezdeményezték, hogy megóvják a történelmi emlékműveket a „vandálok” ellen.

 

Az Amerikából induló és az egész világon szétterjedő rendőri brutalitás és rasszizmus elleni tüntetéshullám – a szélsőbaloldali Antifa mozgalom rásegítésével – gyakran esnek áldozatul olyan emlékművek vagy szobrok, amelyeket olyan történelmi személyiségek tiszteletére állítottak korábban, akiket az elkövetők valamilyen módon összefüggésbe hoztak a rabszolgasággal vagy gyarmatosítással. A múlt héten például Winston Churchil szobrát rongálták meg.

 

George Floyd halála kapcsán elindult tüntetéshullám egyik londoni aktivistája demonstrál a rasszizmus ellen Fekete Párduc jelmezben, Winston Churchill megrongált szobra mellett. A felirat a szobor talpazatán: (Churchill) rasszista volt. Fotó forrása: hawaiipublicradio.com

 

 hirdetes_810x300  

A brit sajtó közlése szerint több száz radikális gyűlt össze a brit parlament épülete mellett, és a délután folyamán kisebb összecsapásokra is sor került a tüntetők és a rendőrség között. A Trafalgar-téren legalább száz tüntető csapott össze a rohamrendőrökkel, petárdákat és üvegeket dobáltak rájuk.

 

Összetűzésekre került sor a Whitehallon, a Westminster-hídon.

 

Egyesek szerint legalább 1000 jobboldali tüntető vonult az utcákra

 

A szintén mára tervezett, rendőri brutalitás elleni (jellemezőn szélsőbaloldali) tüntetést a szervezők végül lefújták, mert nem akartak az egész városra kiterjedő összecsapásokba bonyolódni a jobboldali radikálisokkal. Ennek ellenére a Black Lives Matters mozgalom több képviselője is megjelent London utcáin, nem kis feladatot adva a rendőröknek, hogy elválasszák a két szemben álló felet.

 

Reuters.com, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!