Nyitókép: Wikimedia

 

A román országos diszkriminációellenes tanács 10 ezer lejre (kb. kétezer euró) bírságolta a Google Románia vállalatot, amiért elektronikus térképalkalmazásában az új bukaresti ortodox székesegyházat, a Nemzet Megváltása Katedrálist átnevezték a Nemzet Butítása Katedrálisnak.

 

A parlament alárendeltségébe tartozó testület hivatalból indított eljárást, és megállapította, hogy a Google Románia semmit nem tett a megelőzés érdekében, és nem is értesítette az anyavállalatot az ellenük folyó eljárásról. A bírságról döntő testületi tagok szerint a vállalat megsértette általában a vallási csoportok tagjainak méltóságát, ebben az esetben kifejezetten az ortodoxokét.

 

 hirdetes_810x300  

Asztalos Csaba, a testület elnöke úgy vélte, ez az eset diszkriminációnak minősül, hiszen egy csoportot megaláztak. Elmondta, hogy felszólították a Google romániai leányvállalatát, közölje netes felületén tíz napon keresztül az ellene hozott elmarasztaló döntés összefoglalóját, és a továbbiakban alakítson ki olyan rendszert, hogy ellenőrizhesse a különböző címkéket és megelőzhesse az ehhez hasonló eseteket.

 

A vitát kiváltó címke májusban jelent meg, de emlékeztetettek, hogy nem először keresztelték át a székesegyházat a Google-térképen, korábban a „pátriárka büszkesége katedrálisnak” és a „korruptak katedrálisának” is elnevezték.

 

A székesegyház még nincs teljesen befejezve, a 110 méter magas, 38 ezer négyzetméteres impozáns méretű létesítmény megosztotta a közvéleményt, hiszen sokan értetlenkedtek, miért kell ekkora templomot építeni ahelyett, hogy az egészségügyre és oktatásra fordítanák a pénzt. A román ortodox egyház vezetősége azzal érvelt, hogy a régi székesegyházrangú templom túl kicsi, és Bukarestnek szüksége van arra, hogy legyen egy méltó katedrálisa, mint minden európai fővárosnak.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!