Nyitókép forrása: illusztráció/ecfr.eu

 

Szíriában kilenc évvel ezelőtt kezdődött a polgárháború, amelynek következtében 9,4 millió szír állampolgár került az ottani mércével szegénységi küszöb alá és több millió embert ösztönzött arra, hogy otthonát elhagyva hatalmas hullámban induljanak el Európa felé. A Világélelmezési Program idei, szír fővárosban megrendezett konferenciáján arra figyelmeztettek, hogy a polgárháborús legsúlyosabb éhínségének küszöbén állnak.

 

Szíria folyamatosan az élelmiszerellátás összeomlásának szélén táncol, ami nem csoda: egy ennyire elhúzódó, sokfrontos és bonyolult háborúban a katonaság prioritást élvez a polgári lakossággal szemben főleg, hogy egész országrészek felett vesztette el az ellenőrzést az állam hosszabb-rövidebb időre.

 

Az élelmezési problémák azonban felgyorsultak, és az elmúlt hat hónapban 1,4 millióval nőtt az éhezők száma az országban, aminek hátterében a Világélelmezési Program szerint az élelmiszerárak meredek emelkedése a felelős: ez év alatt 200 százalékkal nőttek az egyébként sem szegényekre szabott árak. Az árszínvonal még a polgárháborút megelőző időszakban sem szálltak el ennyire.

 hirdetes_300x300  

 

Az éhínség elsősorban azokat fenyegeti vagy érte már el máris, akik korábban kénytelenek voltak túlélésükért megválni vagyontárgyaiktól, ingatlanjaiktól vagy kénytelenek voltak elmenekülni otthonukból (belső migráció). Nekik nincsenek tartalékaik, hogy lépést tudjanak tartani a drágulással.

 

Körkép.sk, teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!