Nyitókép: Euronews

 

Nagyszabású közös vacsorával, a történelmi prágai Károly hídon kívánják jelképesen lezárni a koronavírus-járványt a csehek. A „Megterített híd” elnevezésű közös vacsorát, amely nagy valószínűség szerint egyedülállónak ígérkezik, Ondrej Kobza prágai kávéháztulajdonos és közéleti aktivista szervezi.

 

Kobza nevéhez már több hasonló, sikeres kezdeményezés fűződik. Egyebek között a nyilvános zongorák elhelyezése a prágai repülőtéren, központi vasúti pályaudvaron és néhány középületnél, illetve zenei koncertek megszervezése a cseh főváros központjában álló Lucerna palota tetején.

„Az 515 méter hosszú asztal kedden este hattól tízig fog állni a Károly hídon az érdeklődők rendelkezésére. Az esztétikai élményen kívül célunk az emberek közti bizalom megerősítése. A híd összeköt valamit, és ez egy nagy jelkép” – nyilatkozta Kobza újságíróknak. „A vacsorát, az élelmet, mindenki maga hozza el, és bízom benne, hogy kölcsönösen megkínáljuk egymást, és senki sem fog félni azt elfogadni a másiktól, az idegentől”

 

– tette hozzá a főszervező. Megjegyezte, hogy a fehér abrosszal megterített, vírágokkal díszített asztalok mellett elhelyezett székeken egyszerre mintegy kétezer ember foglalhat helyet. „Jelképesen ezzel az akcióval szeretnénk lezárni a koronavírus-válság időszakát Prágában”- szögezte le a közéleti aktivista.

 hirdetes_300x300  

 

 

A kezdeményezés már azelőtt elindult, hogy a hétvégén arról érkezett hír: nagyon megugrott az új koronavírusos-fertőzések száma Csehországban. Szombaton 260 új beteget regisztráltak, ami majdnem százzal több, mint pénteken és április eleje óta ez a legmagasabb napi szám – derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel megjelent hivatalos adatokból. Az országos tisztifőorvos azzal magyarázta a számbeli ugrást, hogy a korábbiaknál nagyobb számban tesztelnek.

 

Az új betegek több mint felét az észak-morvaországi Karviná melletti feketeszén-bányák alkalmazottai és családtagjaik teszik ki.

 

Nem tudni, hogy emiatt a nagy érdeklődéssel várt „prágai pikniket” elhalasztják-e.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!