Nyitókép forrása: voanews.com

 

Magabiztos, de nem elég fölényes győzelmet aratott Andrzej Duda jelenleg regnáló államfő a lengyel elnökválasztás első fordulójában. Mivel egy jelölt sem szerezte az 50 százalék +1 szavazatot, második fordulót tartanak július 12-én. Ahogy azt sejteni lehetett, a két legesélyesebb jelölt méri össze erejét a második körben: Duda és a liberálisok jelöltje, Varsó népszerű polgármestere, Rafal Trzaskowski.

 

Kilencvenkilenc százalékos feldolgozottságnál Andrzej Duda a szavazatok 44 százalékát tudhatja magáénak, míg Trzaskowski 30 százalékot kapott. A részvételi arány magas volt a koronavírus miatto korlátozó intézkedések ellenére.

 

A választásnak nagy tétje van: Duda a kormányzó PiS párt szövetségese, ha az ellenzéki Polgári Platform által támogatott Trzaskowski győzne, akkor az ellenzék átírhatná a hatalmi játékszabályokat: az elnöki vétót Lengyelországban 3/5-ös többséggel lehet megtörni, ilyen többséggel a kormánypárt nem rendelkezik a parlamentben.

 hirdetes_300x300  

 

A mozgósítás lesz a győzelem kulcsa

 

A második forduló mindenképp izgalmasnak ígérkezik. A lengyel Polityka hetilap mindenesetre arra hívta fel a figyelmet, hogy még sosem fordult elő a lengyel elnökválasztások történetében, hogy egy Dudahoz hasonló előnyből indulva (44 százalék) valaki elveszítse a második fordulót.

 

Vannak, akik szerint a regnáló PiS-szövetséges államfő eredményének az volt az ára, hogy a PiS a végletekig mozgósított, és már nem is nagyon tud merre nyújtózni. Ez a retorika azonban a második fordulót megalapozó kampány része: az ugyanis kizárólag a mozgósításon fog múlni.

 

Az InfóRádiónak nyilatkozó Rosonczy-Kovács Mihály szerint Rafal Trzaskowskinak, Varsó liberális főpolgármesterének 13-15 százalékos hátránya van az első forduló után, de sokkal nagyobbak a tartalékai – épp annyival kapott ki, mint amennyit a második fordulóban kaphat a „bronzérmes” mögül.

 

Azt is kiemeli ugyanakkor, hogy a legutóbbi választások eredményéhez képest Duda nyolc százalékponttal többet szerzett, és emellet vannak tartalékai is egyes lengyel vajdaságokban.

 

Az elemző azt is megjegyezte, hogy Trzaskowski második fordulóba jutásával a Polgári Platform megerősítette vezető szerepét az ellenzéken belül.

 

Lengyelországban megkezdődött az elnökválasztás

Lengyel elnökválasztás – Andrzej Duda nyerte a választás első fordulóját az exit poll felmérések szerint

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!