Nyitókép forrása: dailymail.co.uk

 

A brit Nemzeti Bűnügyi Hivatal (NCA) több mint hétszáz embert tartóztatott le egy kiterjedt rendőrségi akcióban.

 

A hatóságok „gazdag és ismert” polgárokat is lelepleztek és letartóztattak, köszönhetően annak, hogy feltörték az EncroChat nevű, titkosított üzenetek küldésére alkalmas alkalmazást.

 

A nyomozás még 2017-re nyúlik vissza, és az ügyet a francia rendőrség indította el.

 hirdetes_810x300  

 

A brit hatóságoknak a Venetic névre hallgató akció keretében sikerült őrizetbe vennie 746 embert, lefoglalnia két tonna drogot, több tucatnyi lőfegyvert, lőszert, luxusautót és luxuskarórát – öszesen 54 millió angol font értékben.

 

Hegyekben állt a készpénz. Fotó: NCA

 

Az NCA közlése szerint a titkosított kommunikáció feltörésével több tucatnyi gyilkosságot és erőszakos bűncselekményt sikerült megakadályozni. Az EncroChatet világszerte mintegy hatvanezren használják, közülük 10 ezren Nagy-Britanniában élnek.

 

Az NCA szerint tucatnyi bűnszervezetet számoltak fel egyetlen akció keretében. A legtöbb gyanúsítottat Londonban és Anglia északi részén vették őrizetbe, és a kijárási korlátozásoknak köszönhetően nagy többségük otthon tartózkodott.

 

„A kódolt applikáción keresztül gyilkosságok tervezéséről, pénzmosásról, drog- és lőfegyver eladásáról egyeztettek. Magabiztosak voltak, azt hitték, rájuk nem vonatkoznak a törvények”

 

jelentette ki Cressida Dick nyomozó, aki szerint ez csak a kezdet volt, és a következő években újabb csoportokra fog lecsapni a rendőrség.

 

Bár maga az EncroChat használata nem törvénybe ütköző, a brit hatóságok körözést adtak ki az alkalmazás működtetői ellen is.

 

Lefoglalt karabély-konverziós szett. Az ilyen szerkezetek arra szolgálnak, hogy például egy pisztolyt öntöltő karabéllyá alakítsanak át. Különlegességük, hogy lényegében nem tartalmaznak lőfegyver főalkatrészt, önmagukban tehát nem fegyverek. Fotó: NCA.

 

Őrizetbe veszik az egyik gyanúsítottat Birminghamben. Fotó: NCA

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!