Nyitókép forrása: buseinessinsider.com

 

A német kormány az elmúlt évtizedekben több mint egymilliárd eurót költött a Németországban állomásozó amerikai katonákra – írja a DPA hírügynökség a német pénzügyminisztériumra hivatkozva.

 

A hírügynökség azt is megjegyzi, hogy az amerikaiak saját katonáikra ennél jóval többet költenek – mintegy 7 milliárd eurónak megfelelő amerikai dollárt.

 

A kiadások felemlegetése most amiatt történik, mert Donald Trump nemrég belengette a Németországban állomásozó amerikai katonák számának drasztikus csökkentését a jelenlegi 34 600-ról 25 ezerre. Mindezt arra hivatkozva, hogy Németország nem költ eleget a NATO-n belül védelemre (nem teljesíti a GDP 2 százalékában meghatározott vállalást).

 hirdetes_810x300  

 

A német pénzügyminisztérium által közölt egymilliárdos kiadás csaknem 65 százaléka ingatlanépítésre ment el, további 334 millió eurót „kapcsolódó védelmi kiadások” néven vezettek be a könyvelésbe.

 

Az amerikai katonák németországi állomáshelyei aránylag a legdrágábbak az USA összes külföldi bázisa közül. És bár a politikai retorika mást sugall, az amerikaiak nem fogják feladni Németországot, sem lecserélni Lengyelországra. A témába részletesebb betekintést alábbi cikkünkből kaphat:

 

Csapatkivonás ide vagy oda, Amerika nem akarja gyengíteni németországi befolyását – épp ellenkezőleg

 

Körkép.sk Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!