Nyitókép: pxhere.com

 

Horvátországban péntekről szombatra 140 új igazolt koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ami újabb napi negatívrekordot jelent a tengerparti országban.

 

A járványügyi helyzet romlásával a központi válságstáb szombaton néhány megelőző intézkedés visszaállítását erősítette meg. Ezeket már pénteken jelezték, így nem ért senkit sem meglepetésként a döntés.

 

Koronavírus: 116 új fertőzött, szigorítanak a horvátok

 hirdetes_300x300  

Zágráb közben szigorít a nem uniós állampolgárok beutazási feltételein, az uniós állampolgárok, köztük a magyarok és szlovákok továbbra is korlátozások nélkül léphetik át a határt – legalábbis egyelőre. Egyébként jelenleg mintegy fél millió turista tartózkodik Horvátországban, ami körülbelül fele az azonos időben megszokott létszámnak.

 

A válságstáb jelentése szerint a vírus főleg családi összejöveteleken terjed: esküvőkön, keresztelőkön és nyilvános rendezvényeken, és bár egyelőre nem rendeltek el gyülekezési korlátozást, ellenőrizni fogják, hogy az emberek betartják-e a járványügyi intézkedéseket.

 

A szervezőknek továbbá nyilvántartást kell vezetniük a résztvevőkről, hogy a járványügyi szakemberek könnyebben végezhessék a munkájukat, ha járványgóc alakul ki.

 

A nem uniós állampolgárok péntektől szigorúbb feltételek mellett léphetnek be az országba: 14 napos karanténba kell vonulniuk, PCR-teszt elvégzése esetén az elkülönítő ideje egy hétre mérsékelhető. Az uniós állampolgároknak továbbra is regisztrálniuk kell, és meg kell adniuk adataikat a határon. A gyorsabb határátlépés érdekében az adatlap előre kitölthető az Enter Croatia honlapon.

 

reuters, mti

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!