Nyitókép forrása: apnews.com

 

Hétfő délelőtt a szavazatok 99,97 százalékának összesítése után gyakorlatilag biztossá vált Andrzej Duda jelenlegi államfő győzelme a lengyel elnökválasztások második fordulójában. A szavazatok 51,21 százalékát szerezte meg.

 

A brüsszeli retorikát folytató, ellenzéki Polgári Platform (PO) jelöltje, Rafal Trzaskowski a szavazatok 48,79 százalékát kapta. A fennmaradó szavazatok érdemben nem változtatnak az eredményen, így Duda fellélegezhet.

 

Ám nem csak ő, hanem a lengyel kormányzópárt, a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) is. Duda az ő szövetségesük volt, elvesztésével az ellenzék képes lett volna a kormány minden javaslatát blokkolni – a lengyel államfő vétójának megtöréséhez háromötödös többség kell a szemben.

 hirdetes_300x300  

 

A részvétel magas volt: 68,12 százalék, ráadásul a nyári szabadságok és a koronavírus elleni korlátozások ellenére járultak ilyen sokan az urnákhoz.

 

Trzaskowski vasárnap este, mikor még csak pár tizedszázalékos volt a kettejük közti különbség, szintén bejelentette győzelmét, amelyet az összes szavazat megszámlálása utánra ígért híveinek. A diadal azonban elmaradt.

 

Közép-Európának sem volt mindegy

 

Nem kétséges, hogy Duda győzelme és a PiS helyzetének megőrzése jó hír egész Közép-Európának tekintve, hogy ha Lengyelországban belpolitikai küzdelmek alakulnak ki, akkor csökkenhetett volna a Visegrádi Négyek érdekérvényesítő. Méghozzá egy olyan kulcsfontosságú időszakban, mikor egy 750 milliárdos újjáépítési alapról és egy bő egybilliós uniós költségvetésről folyik a vita.

 

A választásoknak tehát nálunk is volt tétje. Fontos kiemelni, hogy Andrzej Duda egy rendkívül magas részvétel mellett volt képes győzni, ám egy a győzelem egyértelműen jelzi, hogy a kormányzópárt helyzete bizonytalan, és az ellenzéknek vannak mozgósítható tartalékai.

 

A mainstream „megosztott Lengyelországról” cikkez

 

A magát vesztesnek érző balliberális mainstream média jelenleg arról ír, hogy milyen megosztottá vált Lengyelország. Nehezményezik, hogy Duda „konzervatív LGBTQ elleni kampánnyal” próbált szavazatokat szerezni, és azt írják, hogy Duda győzelmében „valószínűleg nagy szerepet játszottak a független média korlátozása irányába tett erőfeszítések” a kormányzópárt részéről. Azt is előrevetették, hogy borítékolható az EU és Lengyelország közti súrlódás a közeljövőben.

 

A liberális Gazeta Wyborcza lap pedig választások utáni lajstromot állít össze az állítólagos jogsértésekről és gyűlöletkeltésekről.

 

Értékrendi megosztottság

 

Ami Lengyelország megosztottságát illeti, az nagyon hasonló ahhoz, amit Szlovákiában láthattunk a korábbi választások alkalmával. A liberális Trzaskowskit elsősorban a fiatalok és a nagyvárosokban élők támogatták, a konzervatív Dudát a vidék, az idősebb generációk és kisvárosok.

 

A PiS miniszterelnök-helyettese, Jadwiga Emilewicz szerint a felmérések sok jobboldali szavazót nem tudnak bemérni:

 

„Az emberek félnek bevallani, hogy jobboldalira szavaznak, emiatt a közvélemény-kutatók rendszeresen alulmérik a konzervatív szavazókat. A jobboldalra szavazók attól félnek, hogy kirekesztik őket véleményükért”

 

mondta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!