Gyöngyi
  • HUF: 364.41
  • USD: 1.18
  • 9 °C
  • 17 °C
Külügyek

A líbiai párhuzamos kormány engedélyt adott Egyiptomnak az invázióra

Egy törökországi katonai beavatakozást ellensúlyoznának

Nyitókép forrása: lybianexypress.com

 

Líbia tobruki kormánya hétfőn este olyan határozatot fogadott el, amely engedélyezi Egyiptomnak, hogy Líbia területén hajtson végre katonai beavatkozást, amennyiben török inváziótól kellene megvédeni mindkét országot.

 

A tobruki kormány határozata szerint engedélyezték az egyiptomi hadsereg katonai beavatkozását Líbia és Egyiptom nemzetbiztonságának érdekében abban az esetben, ha úgy értékelik, hogy közvetlen veszély fenyegeti a két ország valamelyikét Törökország irányából.

 

Líbiában 2015-től két párhuzamosan működő kormány van. A Tripoliban működő kormányt ismeri el a nemzetközi közösség hivatalosan. A másik kormányzat Tobrukban székel, Kelet-Líbiában – ez a kabinet kvázi Kalifa Haftár tábornok meghosszabbított keze. Haftár korábban háborút indított a tripoli kormány ellen, de az offenzíva kudarcba fulladt, miután Törökország beavatkozott Tripoli oldalán a háborúba.

 

A rendkívül instabil Líbiában elég sokféle érdek ütközik. Tripoli oldalán Törökországon kívül Katar és óvatos inkognitóban Olaszország áll (földközi-tengeri érdekeltségeit félti a franciáktól). Haftár mellett az egyre ambiciózusabb Franciaország, Oroszország (ők ketten a török terjeszkedő energiapolitika miatt aggódnak), Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok állnak.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket